Finanstilsynet vil ikke anbefale strengere boliglånskrav i pressområdene i det norske boligmarkedet. Torsdag sendte finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen sin vurdering av boliglånskravene til Finansdepartementet.

- Finanstilsynet har vurdert en regional differensiering av forskriftens krav til belåningsgrad, men vil ikke anbefale en slik differensiering, sier Baltzersen i en e-post til DN.

I boliglånsforskriften som ble innført ifjor sommer slås det blant annet fast at nye lån ikke kan bli gitt med høyere belåningsgrad enn 85 prosent. Det vil si at lånekundene selv må stille med 15 prosent egenkapital ved boligkjøp (se faktaboks).

Selv om tilsynet foreslår en rekke innstramninger, foreslås det ingen endringer i egenkapitalkravet.

Ønsker debatt

Banktoppene Trond F. Mellingsæter i Danske Bank og Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest tok i torsdagsutgaven av DN til orde for at det bør innføres særskilte regionale krav i et norsk boligmarked som har utviklet seg svært ulikt de siste årene.  De viser blant annet til Danmark, der det er innført strengere lånekrav i områder med høyt press i markedet.

- Jeg tror blant annet at vi må våge å ta debatten om det er riktig å se på et krav om 25 prosent egenkapital i Oslo, argumenterte Mellingsæter.

Fersk statistikk fra Eiendom Norge tidligere denne uken viser at prisene på norske bruktboliger har økt med over ni prosent siste 12 måneder. I Oslo har prisene steget mer enn 16 prosent i samme periode, mens de har falt med seks prosent i Stavanger.

Baltzersen minner imidlertid om at boliglånsforskriften er rettet inn mot å påvirke husholdningenes låneopptak, ikke et virkemiddel rettet inn mot boligmarkedet som sådan.

- Selv om husholdningenes opplåning og boligprisene påvirker hverandre gjensidig, og det historisk har vært en ganske nær sammenheng mellom boligpriser og husholdningsgjeld, er det viktig å holde fast ved virkemiddelets primære mål, som er husholdningsgjeld, sier Baltzersen.

Ikke grunnlag for finstyring

Han argumenterer også for at forskriften heller ikke er egnet til å drive finstyring av utviklingen.

- En differensiering av belåningsgrad etter boligens beliggenhet vil gi et inntrykk av en mulighet til finstyring som det ikke er grunnlag for, sier Baltzersen.

Baltzersen mener dessuten at det ville blitt vanskelig å avgjøre hvilke kriterier som skulle legges til grunn for at enkelte områder fikk et høyere egenkapitalkrav enn andre.

- Det kan for eksempel være spørsmål om det er prisnivå, akkumulert prisvekst over en lengre periode eller prisveksten i en kortere periode som skal legges til grunn for differensieringen. Det kan også oppstå spørsmål om belåningsgraden skal differensieres innenfor en region, for eksempel om det skal differensieres mellom ulike bydeler i storbyene, sier finanstilsynsdirektøren.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

 

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.