Lave boliglånsrenter og litt lavere lønnsvekst. Mer forbruk, men også økt sparing:

Dette er noe av det som vil prege nordmenns lommebok i årene fremover, spår Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Redusert påslag

I de ferske prognosene, som ble publisert torsdag, legger byrået til grunn at pengemarkedsrenten vil holde seg om lag uendret i lang tid.

Tremåneders pengemarkedsrente har lenge ligget rundt 1,75 prosent, og SSB tror den ved utgangen av 2017 vil ha økt med 1 prosentpoeng.

Dette vil likevel bety lave boliglånsrenter, mener byrået.

- Etter hvert som bankene oppfyller nye og økte krav til egenkapital med god margin, tror vi påslaget på pengemarkedsrenten reduseres. Boliglånsrentene i private finansinstitusjoner vil derfor holde seg lave, skriver byrået i rapporten.

Økt sparing

Norske husholdninger trenger med andre ord ikke å belage seg på økte renteutgifter med det første. Det kan bety mer penger til andre ting.

Så langt i år har nordmenn overrasket økonomene med kraftigere forbruksvekst enn ventet. SSB venter imidlertid en «moderat» utvikling i resten av året, før det kommer et nytt shoppe-hopp.

- Litt økende inntektsvekst, litt lavere rente og ny økning i boligprisene bidrar til at konsumveksten tar seg opp fra 2015, skriver SSB, som samtidig ser for seg økt sparing:

- Vi har lagt til grunn at husholdningenes konsum i år og neste år vil vokse noe mindre enn inntektene. Da vil sparingen som andel av inntekt ha økt fem år på rad. Økningen i konsumveksten i 2016 og 2017 ventes å skje samtidig som sparingen holder seg om lag uendret, skriver byrået.

Reallønnsvekst

SSB regner med at årslønnsveksten i økonomien i alt blir 3,6 prosent i år, ned fra 3,9 prosent i fjor.

Dette er noe høyere enn det som gjennomgående anslås som rammene for oppgjørene, påpeker byrået.

- Vi tror at det legges til grunn en litt for lav lønnsglidning i disse anslagene. Våre anslag innebærer at reallønnsveksten vil bli 1,6 prosent i år, som er klart lavere enn gjennomsnittet det siste tiåret. Lønnsveksten vil trolig ikke endres mye framover, heter det i rapporten.

Byrået tror imidlertid at lavere prisvekst kan gi litt høyere reallønnsvekst i 2015 og 2016.

Les også:
- Jeg synes dette virker veldig merkelig
Dette gjør en sjef til supersjef
– Vet du hvor vanskelig det er å få nordmenn til å vaske biler? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.