Norge nærmer seg tidenes laveste styringsrente, og sentralbanksjef Øystein Olsen har varslet rekordlav rente i flere år.

Det har fått banker over hele landet til å kutte i utlånsrentene.

Se oversikt nederst i saken: Så mye koster boliglånet

Men kan du egentlig være sikker på at du får den boliglånsrenten du faktisk fortjener?

- Det er lurt å ringe banken og be om lavere boliglånsrente, mener direktør for finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Han begrunner dette slik:

- Det er relativt store beløp å tjene for forbrukerne. Grunnen til dét, er at banker diskriminerer kunder. Kunder som står litt på, sparer raskt opp til 18.000 kroner på en telefonsamtale, anslår Jensen.

Forbered deg

Før du kaster deg over telefonen for å prute på renten, er det imidlertid smart å forberede seg.

- Du må vite hva slags rente som er realistisk å oppnå. Sjekk hva slags rente andre har, eller bruk Finansportalen.no. Der finner du veiledende priser hos bankene. Bare refererer til hva andre banker kan tilby - du trenger ikke argumentere hardere enn at det er muligheter for lavere rente andre steder, tror Jensen.

Han mener du bør ta en telefon hver gang du føler at renten du selv har, blir for høy i forhold til hva det øvrige markedet kan tilby.

- Ring hver gang du føler at du sakker akterut i forhold til de betingelsene du har. Bankene er interesserte i å ha dialogen, så du trenger ikke stålsette deg for å krangle høylytt, sier Jensen.

Fagdirektør Rolf Mæhle i Finans Norge.
Fagdirektør Rolf Mæhle i Finans Norge. (Foto: Thomas Haugersveen)

Vurderer egenskaper

Fagsjef Rolf Mæhle i Finans Norge forklarer at bankene har ulike vurderingsmodeller som vektlegger ulike egenskaper ved kunden.

- Det handler om lånebeløp, sikkerhet, betjeningsevne - mange faktorer vurderes. Bankene setter så en rente ut fra det, sier han.

Mæhle er ikke enig med Jensen i Forbrukerrådet om at bankene diskrimenerer kundene.

- Det er ikke diskriminering, det er differensiering, som er noe annet. Det er en kjent sak at de fleste banker gjør en differensiering på bakgrunn av ulike kriterier knyttet til den enkelte kunde. Dette varierer fra bank til bank, og er en del av konkurransen bankene i mellom, forklarer fagsjefen.

To elementer

Når bankene mottar henvendelser fra kunder som ønsker seg lavere boliglånsrente, vil de primært vurdere to ting: betjeningsevne og sikkerhet.

- Sikkerheten avhenger av to elementer, gjelden og verdien av panteobjektet.

Videre er tre faktorer positive for deg som låntager:

  • Økt betjeningsevne, for eksempel gjennom ny jobb eller lønnsøkning.
  • Du har nedbetalt mer på lånet.
  • Panteobjektet ditt har steget i verdi.

-  Kan du vise til dette, er du i en posisjon hvor du har blitt mer kredittverdig. Slik sett har du gode kort på håndene i forhold til å diskutere rentevilkår med banken, mener Mæhle.

Han legger til at god dokumentasjon er «gull verd».

- Det kan være ny og høyere boligtakst eller høyere lønnslipp. Bankene har oversikt over hva du har i restgjeld.

Sjekk markedet

I tillegg til å være forberedt på å argumentere langs linjene som omhandler betjeningsevne og sikkerhet, bør du undersøke hva andre banker kan tilby.

- Det er alltid et godt råd å sjekke hva det øvrige markedet tilbyr, altså hvilke lånerenter andre banker har, mener Mæhle.

- Men hvordan kan du vite at banken gir deg den beste renten du kan få?Kan man stole på det?

- Ja, det kan man forsåvidt. Mener du selv at du fortjener lavere rente og kan argumentere for det, må du forvente å få et ærlig svar.

Så mye koster boliglånet:

Følgende er lagt til grunn for beregningen:

  • Bolig verdt 2 millioner kroner
  • Boliglån på 1,7 millioner kroner
  • Løpetid på 20 år
  • Annuitetslån

Unge under 30 år:

 

Voksne over 50 år:

Kilde: Finansportalen

 

Les også: Ber retten dømme Reitan til elleve års fengsel i Spania

Advarer mot økende ubalanse i verdensøkonomien

Ber retten dømme Reitan til elleve års fengsel i Spania(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.