Fastrenteandelen har vært fallende siden utgangen av 1. kvartal 2013. Da var andelen lån med fast rente 11 prosent, ved utgangen av 2. kvartal i år var den 9 prosent, ifølge SSB.

I dag kan du binde renten i 10 år på 4,08 prosent (effektiv rente). Aldri før har fastrenten vært så lav, noe som kan gi unge boligkjøpere en billig forsikring mot rentehopp. Men den typiske fastrentekunden er en helt annen, forteller privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til DN.

- Det er veldig vanskelig å få unge i etableringsfasen til å gå inn på fastrente. Den typiske kunden er i stedet 45+, har lav belåning, veldig solid økonomi og god likviditet - men andre ord ingen person som trenger den tryggheten et fastrentelån kan gi. Men også en del i denne kategorien ønsker tydeligvis forutsigbarhet, sier Reite.

Få tjener på det

Ingen bør skaffe seg fastrente fordi det er lønnsomt, understreker han.

- En gjennomgang jeg har gjort viser at 1 av 20 gikk ut med gevinst i bindingsperioden i forhold til flytende rente i samme periode. Så det er ikke ofte man tjener penger på å binde renten. Det lønner seg sjelden, men konsekvensene ved ikke å gjøre det kan være katastrofale. Tåler man ikke rentehopp, da bør man vurdere fastrente, sier Endre Jo Reite.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier det er umulig å si om fastrentene kan falle mer.

- Men i dag er styringsrenten 1,5 prosent. Jeg vil si det er mer sannsynlig at den er 3 prosent om fem år, enn at den er 0 prosent. Så mye kan den ikke falle. Det som er sikkert, er at prisen i dag er veldig lav for å skaffe seg en renteforsikring, sier Jullum.

Hva tåler privatøkonomien din?

Historisk sett har det vært mer lønnsomt å ha flytende enn fast rente.

- Men i perioder har den flytende renten vært veldig høy. Og det hjelper lite at flytende rente i gjennomsnitt er lavere enn fastrente hvis man ikke har råd til å beholde huset hvis renten plutselig skulle gjøre et byks. Det er dét man må tenke gjennom - hvor høy rente privatøkonomien din tåler, sier Frank Jullum.

Velger du fastrente, må du imidlertid være obs på følgende:

Hvis lånet innfris før bindingstiden går ut og rentene har sunket mens du hadde fastlånet, må du betale overkurs, eller en kompensasjon til banken siden de nå må låne ut pengene til noen andre til en dårligere rente.

10 års binding:

 

5 års binding:

 

(Kilde: Finansportalen.no)

Les også:
Du får over 50.000 kroner mer i lommeboken
Slik overtaler du banken til å sette ned boliglånsrenten

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.