- Vi bruker mye tid på å finne riktig pris hvis vi skal kjøpe oss en vaskemaskin, men når det gjelder boliglånet gjør vi lite, sier daglig leder Rune Brunborg i Penger.no.

Tror de sparer lite

Penger.no - som eies av Schibsted-konsernet -har spurt 1000 nordmenn om de kommer til å bytte bank dersom de skulle søkt boliglån på nytt. Litt under halvparten svarer nei, og årsaken er blant annet at de tror de vil spare lite på et bytte.

Det mener Brunborg er feil. Ifølge en registrering av 15 000 "rentehistorier" i deres database, så kunne  en låntaker i gjennomsnitt hatt 0,52 prosent lavere renter.

- Da har vi sett på låntakerens inntekt, belåningsgrad og medlemsskap i organisasjoner. Den lavere renten kunne låntakeren fått bare ved å orientere seg i det åpne rentemarkedet, mener Brunborg.

Med et lån på tre millioner kroner, kan låntakeren spare 12 000 kroner hvis han får ned renten med 0,4 prosentpoeng.

Ville fått lavere rente

Det lønner seg imidlertid å prute, ti prosent av de som har registrert renten sin,  har lavere rente enn det som oppgis hos bankene.

- Mange ville fått lavere rente hvis de sjekket, sier Brunborg.

Hvorfor gjør de ikke det?

- De svarer at de er fornøyd med banken, at det er lite å spare, og at de har et godt forhold til kunderådgiver, sier Brunborg.

Les også: Bankkrangel om rentepolitikk

Prutet

DN.no skrev tidligere denne måneden om jusstudent Marte Morland som fikk en rente som var hele 0,4 prosentpoeng under DNBs laveste offisielle rente.

- Jeg trengte ikke å argumentere, det var bare å spørre, sier hun.

Dermed kunne 24-åringen spare 4000 kroner årlig per million i lån, i forhold til DNBs ungdomsrente. Morland er blant flere tusen som har sendt inn sin rente til DN Rente.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.