Boligprisene falt 0,3 prosent i mai sammenliknet med april, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret (se forklaring i faktaboks).

 

Sesongkorrigerte boligpriser i parentes. Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med  april-statistikken. Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no

Taler for rentekutt

Prisene er nå 7,5 prosent høyere enn i mai 2014. Dermed ligger årsveksten under Norges Banks estimat.

Norges Bank venter at årsveksten i snitt skal være på 8,4 prosent i andre kvartal.

Ettersom boligprisveksten nå klart ligger under Norges Banks foreventninger, taler dette for rentekutt på neste rentemøte, skriver Handelsbanken Capital Markets i en markedsoppdatering.

- Toppen i 12 månedersveksten er nok nådd for denne gang, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Prisene hittil i 2015 er 6,6 prosent høyere enn de var i 2014.

Uendrede priser ut året gir en prisstigning i 2015 på 7,2 prosent.

Ser sug etter små leiligheter i Oslo

Boligmarkedet har det siste året hatt store regionale forskjeller.

Prisendringen i de store byene i mai (siste 12 mnd. i parentes):
Oslo:           +0,2% (+11,1%)
Tromsø:      -0,1 % (+12,7%)
Bergen:        -0,1% (+9,5%)
Kristiansand:  -0,2% (+6,8%)
Trondheim:  -0,4% (+7,0%)
Stavanger:    -1,2% (+0,6%)

- Det at prisene flater ut har ikke dempet etterspørselen i markedet. Til tross for færre salgsdager i mai i år, har det blitt solgt mange boliger i de fleste regioner. Et unntak er Stavanger-regionen som opplever et større fall i antall salg - med en nedgang på nesten 30 prosent sammenliknet med mai i fjor, sier Dreyer.

I mai ble det solgt 8791 boliger mot 8146 i april og 8658 i mars.

I mai 2014 ble det solgt 9234 boliger.

- Som forventet har tilbudssiden for boliger for salg økt gradvis gjennom måneden, men det er likevel stor etterspørsel etter boliger, spesielt etter sentrumsnære små leiligheter i hovedstaden. Men det er en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i de aller fleste regionene, sier Dreyer.

- Mange usolgte boliger i Stavanger

Ved utgangen av mai lå det 14.448 bruktboliger på Finn.no mot 13.973 i april og 10.229 i mars.

I mai 2014 lå det 15.415 bruktboliger på Finn.no.

- Samtidig som det er behov for mange flere boliger for salg i Oslo, så presses prisene nedover i Rogaland, blant annet fordi det er mange boliger som ligger ute i markedet usolgt, sier Dreyer.

Dreyer tror forskjellene mellom Oslo og Stavanger bare vil øke fremover.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 29 dager i mai mot 33 dager i april og 34 dager i mars.

Til sammenligning var formidlingstiden 36 dager i mai 2014.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

Raskest går salget i Bergen med 12 dager, fulgt av Oslo med 16 dager. Til sammenligning er liggetiden 40 dager i Stavanger.

Tregest er salget i Finnamark utenom Alta med 92 dager.

- Veldig store konsekvenser

Dreyer kommer også med en liten oppfordring til Finansdepartementet som nå sitter og snekrer på de siste detaljene på Finanstilsynets forslag til tiltak.

- Man skal være veldig varsom med å innføre virkemidler som rammer et helt boligmarked, når det er så store forskjeller mellom disse boligområdene regionalt, sier Dreyer.

Han mener tiltak som begrenser etterspørselssiden nå vil kunne få veldig store konsekvenser - særlig for boligmarkedet i Stavanger, som allerede i dag er skjørt.

- Jeg vil oppfordre til å tenke klokt og langsiktig og sikre der det er viktigst å sikre: nemlig å stimulere til økt tilbudside og bygging slik at man raskere kommer inn i markedet med rimeligere og flere boligprosjekter. Det er det som vil balansere boligmarkedet og også dempe prisutviklingen i et lengre perspektiv, sier Dreyer.

Les mer om bolig:

Betaler dyrt for labert boligmarked dnPlus  

Her betaler du 6000 ekstra for én million kroner  

Her er det muligheter for et boligkupp

Foreslår forsikring mot boligprisfall

Sprik i boligstatistikkene: - Avvikene er betydelige 
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.