- Dette vil ramme hardere for noen, og da tenker jeg spesielt på unge lånetagere, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Mandag la finansminister Siv Jensen frem en «boligpakke» med tiltak for å dempe boligpris- og gjeldsveksten.

Les hvordan Finansdepartementet skal bremse boligmarkedet her.

Gonsholt Hov peker på to punkter som med de nye tiltakene vil gjøre det vanskeligere for unge å få boliglån.

- Konklusjonen er klar: nye regler for avdragsfrihet og en strengere praktisering av 85 prosentregelen markerer noe innstramming i forhold til dagens situasjon. Men ingen dramatikk. Igjen vil det ha mest effekt for de med mest sårbar økonomi, yngre boliglånstakere, sier han.

Ifølge Gonsholt Hov er boligpakken imidlertid en forholdsvis mild innstramming sammenlignet med dagens regelverk.

- Det er en forskriftsfesting, som er midlertidig, den skal holde ut 2016. De ser an litt hvordan markedet nå gjør litt av jobben. Vi har sett at boligprisveksten allerede har dempet seg litt i år. Det er antagelig derfor de setter tiltakene som midlertidige, sier han.

Rom til bankene

- Dette er ikke noen stor endring fra dagens praksis. De forskriftsfester de retningslinjene som er i dag. Samtidig gir de rom til bankene. Det avviket som tillates her er tilstrekkelig stort til at det ikke medfører vesentlige endringer fra dagens praksis, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast.)
Ifølge Bernhardsen virker ikke de nye tiltakene strenge nok til å ha betydelig effekt.

- Men det er ting som gjøres på tilbudssiden som kan ha større effekt på lengre sikt. Det her er ikke noe revolusjonerende. Noe strengere er det, men det er ikke veldig mye, sier han.

Feil tidspunkt

Bernhardsen mener det ikke er riktig tidspunkt å forsøke å bremse boligmarkedet nå.

- Dette er ikke en tid å være streng på overfor boligmarkedet. Vi har hatt sterk boligprisvekst over en lang periode. Nå er det et tegn til at boligmarkedet begynner å roe seg ned, sier han.

Han peker på at det er en usikker tid for norsk økonomi.

- Det er vanskelig å gasse og bremse samtidig. En skal kutte renten for å stimulere økonomien og så skal en bremse boligmarkedet ved andre regulatoriske krav. Den balansen der er veldig vanskelig, det kan være lett å tre feil og faktisk tråkke for hardt på bremsen. Jeg synes ikke dette er riktig tidspunkt å ta i alt for hardt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Vi har ikke nådd bunnen ennå

- Vi har ikke nådd bunnen ennå
Ingen lyspunkter i sikte før 2018, spår sjefen for Norsk Industri.
01:54
Publisert: