Nyboligsalget- og prisene fortsetter oppturen, særlig på Østlandet, viser nye tall lagt frem tirsdag.

Salget av nye boliger på Østlandet er det høyeste på denne årstiden siden 2005, og har steget 130 prosent siden tilsvarende tomånedersperiode i fjor.

Les saken: Boligsalget peker rett opp

- Dette er veldig høye tall, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

- Vi var litt bekymret for nyboligmarkedet etter nedturen i fjor høst. For når utbygger ikke får solgt nok boliger, blir det heller ikke satt i gang nok prosjekter. Derfor var vi usikre på om utbyggerne ville la være å introdusere flere nye boliger på markedet. Vi fikk bare delvis rett, for markedet har tatt seg raskt opp, og det har blitt lagt ut mange nye boliger i år, sier Bjørnstad.

- Vil se en viss boligmangel

Likevel kommer markedet langt fra til å være i balanse, mener sjeføkonomen.

- I forhold til befolkningsveksten legges det ut for få nye boliger, og vi vil se en viss boligmangel i de store byene, særlig på Østlandet, i mange år fremover, sier Bjørnstad.

- Øker tross økonomisk usikkerhet

- Vi regner med en igangsetting på 11700 boliger på Østlandet i 2015. Med en befolkningsvekst i samme periode på 30.000 er det for lav boligbygging i forhold til behovet, sier Bjørnstad.

Dermed mener han at også bruktboligmarkedet blir preget av boligmangel.

- Så til tross for usikkerheten i norsk økonomi generelt vil boligprisene fortsette å øke, godt hjulpet av rentenedgangen vi har fått. Økningen kommer særlig på Østlandet, sier Bjørnstad.

Les også:
Nå blir det rekordlave fastrenter

Så mye billigere kan boliglånet bli

Prognoser og historisk oversikt for igangsetting av nye boliger på Østlandet.

* I prognoser for inneværende år er det ikke tatt hensyn til observert igangsetting hittil i år. Dette er fordi Samfunnsøkonomisk analyse ønsker å presentere resultatene fra en ren statistisk modell uten skjønnsmessige vurderinger. Igangsetting hittil i år for Oslo viser at endelige tall for 2014 trolig vil havne godt under modellprognosen. For øvrige regioner ser modellprognosen ut til å stemme godt overens med publisert tall til og med oktober.

Kilde: Samfunnsøkonomisk analyse

Gjelder også andre byer

Bjørnstad mener den samme tendensen vil gjøre seg gjeldende i Bergen, Trondheim og Tromsø, og etter hvert også Kristiansand.

- Salget har vært så dårlig at nye prosjekter vil la vente på seg. Men Kristiansand har hatt sterk befolkningsvekst, så det vil etter hvert bygge seg opp et stort boligbehov der også, sier Bjørnstad.

Les også:

Leiligheter blir inntil 400.000 kroner billigere

Nyboligsalget tar seg opp

Derfor skal prisene på nye boliger stige

Tror på prisvekst – men usikkerheten råder 

SSB: Boligprisene vil falle til neste år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.