Saken er onsdag oppdatert med boligprisstatistikken.

Onsdag legges boligprisstatistikken for juli frem av Eiendom Norge. Statistikken viser at norske boligpriser steg 0,2 prosent i juli sammenliknet med juni.

Også i juni steg boligprisene i hele landet med 0,2 prosent, og prisstigningen var først og fremst drevet av Østlands-området. I midten av juli kunne meglertopper melde at det lille tilbudet av boliger i Oslo rives vekk midt i fellesferien.

Før onsdagens tall ble lagt frem, ventet både meglere og økonomer at prisoppgangen hadde fortsatt i juli.

Administrerende direktør Leif Laugen i Krogsveen viser til at det normalt omsettes få boliger i juli, og at det i år har vært enda litt svakere enn normalt. Det lave tilbudet av boliger driver generelt prisene oppover, understreker han.

- Det er mange kjøpere, men så lite til salgs.

Spesielt er det tilbudssiden i Østlands-området som er lav. Presset fra hovedstaden sprer seg til områdene rundt, ifølge meglertoppen.

- Det er katastrofalt dårlig. Det sprer seg som ringer i vannet. Det gjør at det er veldig lite til salgs på hele Østlandet. Selv om du tar bort Oslo, ligger det jevnt over 30 til 40 prosent under en normal tilbudsside, hevder Laugen.

Tror prisutviklingen vil snu på Vestlandet

Han tror tilbudet av boliger fortsatt vil være alt for lavt til å imøtekomme etterspørselen utover høsten.

- Hvis ikke tilbudssiden øker mer enn normalt, vil presset vedvare, sier han.

Krogsveen-sjefen ser imidlertid tegn til balanse i Vestlands-området.

- Vestlandet ser bedre ut enn på lenge, spesielt Rogaland-området. Det virker som at tilbudssiden har kommet ganske kraftig ned. Fremover tror jeg prisutviklingen vil gå i en annen retning.

Prisene i Rogaland hadde i juni falt med fire prosent de siste tolv månedene, men i løpet av våren har prisfallet i vestlandskommunen blitt dempet.

Regionssjef Rune Bertelsen i Eiendomsmegler 1 Sør-Vestlandet tror på sin side det skal mer til før boligmarkedet i

Regionleder Rune Bertelsen i Eiendomsmegler 1 i Stavanger.
Regionleder Rune Bertelsen i Eiendomsmegler 1 i Stavanger. (Foto: Tomas Alf Larsen)
Rogaland kan friskmeldes. 

- Den trenden vi har hatt i vårt område, med færre omsetninger og lang omsetningstid, har vedvart i juli, sier han til DN.

- Små tegn til bedring etter påske

Bertelsen viser til at mange boliger ble trukket fra markedet før sommeren.

- Det har vært et feriepreget boligmarked. Vi er ikke som Oslo, der jeg leser at det er full fres om de små leilighetene. Men det er leilighetsmarkedet som normalt sett fungerer best i juli, og slik har det vært hos oss i år også, sier han.

Ifølge ham har Eiendomsmegler 1 Sør-Vestlandet solgt om lag like mange boliger i Stavanger-området i juli i år, som ifjor.

- Ser vi våren som helhet, så har prisnedgangen stoppet opp. En del av de nye objektene som har blitt lagt ut med fornuftige prisantydninger, har blitt solgt ganske kjapt, sier han og understreker:

- Det har vært små tegn til bedring etter påske, men noe friskmelding må vi nok bruke litt mer tid på.

Har snudd etter Obos-tall

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.  Foto: Ida von Hanno Bast
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika hadde egentlig forventet nullvekst i boligprisene i juli. Mandag denne uken ble det lagt frem tall fra Obos, som viser en vekst på 5,9 prosent i prisene for brukte Obos-boliger i hovedstaden i juli. Dette fikk Andreassen til å tvile noe på sine forventninger.

Også han venter at prisutviklingen vil være sterk i områdene rundt Oslo.

- Jeg tror vi vil se noe lignende av det vi så i juni; at det er et sterkt boligmarked fra Drammen til Hamar. Mens resten av Norge er flatt til negativt, sier han.

I gjennomsnitt 200.000 kroner over prisantydning i Oslo

Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling viser også til at det har vært lave salgsvolumer i juli. Eie har likevel solgt 30 prosent flere boliger denne måneden, sammenlignet med samme periode ifjor.

- Kjøpsinteressen avtar ikke nevneverdig i sommerferien og meglerne har oppnådd gode priser. I hovedstaden har etterspørselen holdt seg særlig høy gjennom ferieukene, som har ført til nye prisrekorder i de indre bydelene, sier hun.

Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie eiendomsmegling. Foto: Aleksander Nordahl
Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie eiendomsmegling. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
I juli ble boliger solgt av Eie i Oslo solgt til i gjennomsnitt 200.000 kroner over prisantydningen. På landsbasis ble boligene i gjennomsnitt solgt 65.000 kroner over prisantydning.

- Vi merker oppdragspågangen og sannsynligvis vil boligmarkedet i høst fortsette der det slapp, med sterk interesse og gode priser, sier Ulvness.

Hun understreker riktignok at boligmarkedet i Norge ikke kan sees under ett.

Onsdag klokken 11.00 legges juli-statistikken for bruktboligprisene i hele landet frem av Eiendom Norge. Følg med på DN.no.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

- Plutselig er sluttpakken brukt opp. Da kommer sjokket

I disse kommunene tjener innbyggerne mest  

Handleglade kinesere på luksusjakt dnPlus (DN+)

Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 
Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.