- Salget av nye boliger i april fortsetter i en svært positiv trend som har vart siden juni 2014. Igangsettingen har også en sterk økning sammenlignet med fjoråret, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Etter årets fire første måneder i 2015 er det en økning i nyboligsalget på 34 prosent målt mot samme periode ifjor, mens igangsettingen har steget 22 prosent i samme periode, viser en fersk rapport for igangsetting og salg av nye boliger, som Prognosesenteret utarbeider for Boligprodusentene. Målt april mot april er salget opp 40 prosent, mens igangsettingen er opp 30 prosent.

Leilighetsmarkedet dominerer veksten i salget og utgjør, ifølge Jæger, halvparten av solgte nyboliger hittil i år. Veksten i leilighetsmarkedet i årets første fire måneder er på 80 prosent mot samme periode ifjor. For eneboliger og småhus er salgsnivået opp med henholdsvis fem og syv prosent sammenlignet med fjoråret.

– De fleste fylkene i landet viser en til dels kraftig vekst i salget mot fjoråret, og trøndelagsfylkene og Oslo/Akershus har den største veksten. Det er bare Sogn og Fjordane, Aust-Agder og Vestfold som har en negativ utvikling i salget hittil i år, sier Jæger.

Igangsettingen av leiligheter ligger hittil i år 48 prosent over fjoråret. Småhus har en vekst på 19 prosent, mens eneboliger har en liten nedgang på 2 prosent.

Den 12 måneders rullerende igangsettingen av boliger (april 2014 - april 2015) ligger på 26.849 boliger.

- Det er gledelig at igangsettingen tar seg opp, men det er fortsatt et godt stykke igjen til å dekke det årlige bolighovet på 37.000 nye boliger, sier Jæger.

Ifølge Jæger er det spesielt det sentrale Østlandsområdet som henger etter.

- Bare i Oslo bygges det minst 3600 boliger for lite hvert år, sier Jæger.

Les saken: Mener 3600 ekstra boliger må til i Oslo 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.