- De unge boligkjøperne med minst erfaring har ofte ikke forstått hvor viktig det er å ha finansieringen i orden. Bolighandelen er den viktigste privatøkonomiske investeringen for de fleste av oss, derfor må man gjøre gode forberedelser for å være klar når budrunden settes i gang. Dette gjelder særlig i markeder med raske omsetninger hvor tiden er knapp, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nesten halvparten av de yngste boligkjøperne ikke har finansieringen i orden, mens de som allerede er etablert i boligmarkedet forbereder seg godt før de går inn i budrunder.

Det viser en fersk undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Storebrand. 500 eiendomsmeglere over hele landet har svart på undersøkelsen Meglerinnsikt.

- Kan få problemer

Mens så mange som 45 prosent av de i gruppen 20-25 år har mangelfull finansiering, gjelder dette kun snaue tre prosent i gruppen 56-60 år.

- Vår erfaring er at de som forbereder seg best gjerne gjør de beste kjøpene, mens de som ramler uforberedt inn markedet kan få problemer, sier Geving.

- Har man satt seg grundig inn i boligens dokumentasjon, og forsikret seg om at man har økonomi til å betjene boliglånet samtidig som man skal kunne leve et godt liv, har man det aller beste utgangspunkt for å lykkes i boligmarkedet, sier Geving.

- Utenfor rekkevidde

Slurvet med finansieringsbevis bekreftes av Storebrand bank.

- Unge kjøpere har gjerne begynt boligjakten før de skaffer seg finansieringsbevis. Dette medfører i mange tilfeller at drømmeboligen glipper, eller at de faktisk ikke får innvilget finansiering i den størrelsen de trenger for de boligene de ser på, sier pressekontakt Kristina Picard i Storebrand.

Hun påpeker at unge som først får rådgivning i banken, slipper å kaste bort tid på boliger som uansett vil være utenfor rekkevidde.

Eiendom Norge legger frem den landsomfattende boligprisstatistikken for april onsdag 4. mai klokken 11. Se tallene først på DN.no!

 

Tips til unge boligkjøpere:

 

  • Før budrunden må du ha fått innvilget finansiering hos en bank. Har du høyeste bud, ringer megler banken for å få bekreftet finansiering for at budet skal kunne aksepteres.
  • For å gi deg finansieringsbevis, trenger banken en kopi av siste selvangivelse og siste lønnsslipp. Nyutdannede som akkurat har begynt å jobbe, bør også kunne vise en arbeidskontrakt.
  • De som har lav inntekt, for eksempel på grunn av studier, kan løse dette ved å ha med en medlåntaker inntil man selv kommer i jobb og kan betjene gjelden. Da er det viktig å vite at en medlåntaker er like ansvarlig for lånet som hovedlåntaker.
  • De som mangler egenkapital, kan løse dette ved å bruke kausjonist. Reglene for hvor mye som må kausjoneres for, kan variere fra bank til bank.
  • Jo tidligere du kontakter banken, desto bedre. Banken kan hjelpe deg med helhetlig rådgivning for å kartlegge hvilke muligheter du har, og beregne både grensen for gjeld og hvor langt man kan gå i en budrunde. Slik sikrer du at du ser på boliger som er innenfor budsjett.
  • Last ned prospektene og les gjennom på forhånd
  • Vær forberedt på å gå på mange visninger (se på det som læring) - Boligjakt er morsomt, men det kan også være slitsomt. Du må forberede deg på at du nok må gå på mange visninger, og tape flere budrunder. Men det er viktig å ikke gi opp!
  • Bruk øyne og nese godt på visning - Når du er på visning må du bruke øyne og nese godt. Bruk mest tid på de tekniske tingene som koster mye penger å reparere.
  • Husk at bud binder. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet, har du kjøpt boligen. Det betyr at du ikke må by på mer enn en bolig av gangen!
  • Når du vet hva du har å handle for, er det lettere å søke etter den rette boligen. Husk at når du søker på Finn.no og andre steder, må du ha litt «til gode» til budrundene.

Kilde: Norges eiendomsmeglerforbund

 

Les også:
Frykter boligprisene i Oslo skal stige 40 % på fire år  

Meglerne dropper verditakst på boliger i Oslo

- Dette er svært høyt og er et symptom på et presset boligmarked

- Anbefalt av DNtv:
Sterke følelser når et amerikansk cruiseskip for første gang på 50 år til i Cubas hovedstad Havanna
For første gang på over 50 år, kom et amerikansk cruiseskip til Cubas hovedstad Havanna, en hendelse som ikke gikk upåaktet hen.
00:57
Publisert:

Slik blir det nye Nasjonalmuseet
Se animasjonsvideoen av det nye Nasjonalmuseet her. Museet skal stå klart i 2020
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.