Ukens Kina-sjokk til tross: sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse avviser at faren for boligprisfall i Norge har økt.

- Her er det to motstridende effekter, understreker han.

Det siste året har norske boligpriser steget med 6,8 prosent, viser statistikk fra Eiendom Norge.

Dårligere utsikter for norsk økonomi, som følge av nedturen i olje- og gassektoren, har ført til at prognosemakere spår en forsiktig utvikling fremover.

Noen venter til og med at prisene skal falle på årsbasis, slik tilfellet var i den oljetunge Stavanger-regionen i juli.

Dersom Kinas valutatrekk betyr at økonomien er i alvorlige problemer, kan dette bety at landets etterspørsel etter råvarer faller. Dette vil ha stor innvirkning på oljeprisen, advarer analytiker Torbjørn Kjus.

Kjus frykter nå at oljeprisen vil falle ned mot 30 dollar fatet, noe sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets understreker at er «fryktelig dårlige nyheter» for Norge.

Bjørnstad viser til at oljeprisen påvirker husholdningenes inntekt, fremtidstro og inntekt negativt.

- Samtidig vil oljenedturen holde renten lavere. Det gir en kraftig stimulans til boligmarkedet, sier han.

- Renteeffekten sterkere

Han vil derfor ikke revurdere sitt ansalg om at boligprisveksten fortsetter etter ukens Kina-nyheter.

- Ja, det kan slå ut i oljeprisen. Men jeg tror renteffekten på landsbasis er mye sterkere, sier han og legger til:

- Et annet moment er kronekursen. Jeg tror kronen kommer til å svekke seg mer dersom dette fortsetter. Det stimulerer også annen eksportindustri. Dessuten forventer jeg at Siv Jensen kommer med tiltakspakker hvis økonomien blir hardt rammet.

Sjeføkonomen viser til Rogaland.

- Her har den negative effekten slått veldig hardt inn og motvirket effekten av rentenedgangen. Men i resten av landet ser vi det motsatte: her har rentenedgangen stimulert, sier Bjørnstad.

Venter kutt i styringsrenten

Etter at eiendomsmeglerbransjens statistikk viste boligprisfall i julil, har flere vært ute og varslet rentekutt fra Norges Bank i september.

Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mente tallene helt klart støtter et rentekutt i september.

- Gitt at vi ser en avdemping i boligmarkedet på linje med Norges Banks forventninger, ser vi ingen grunn til at sentralbanken trenger å være særlig bekymret for manglende finansiell stabilitet, skrev Hov i en oppdatering, ifølge TDN Finans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

SE DNtv: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: