Boligprisene steg 0,2 prosent i juli sammenliknet med juni, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,0 prosent (se forklaring i faktaboks). 

Prisveksten i juli er den sterkeste siden juli i 2009.

Boligprisene er nå 8,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

Sterkeste noensinne i Oslo

- Boligprisutviklingen i juli har vært sterk, og er drevet av en kraftig oppgang til juli å være i spesielt Oslo og Trondheim. I de fleste av landets øvrige regioner er det en nedgang i boligprisene, noe som er normalt for måneden, sier Eiendom Norges administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

I Oslo steg prisene med 1,8 prosent sammenlignet med de sterke tallene i juni.

- I Oslo er prisveksten eksplosiv. Det er den sterkeste prisveksten i juli siden målingene startet, sier Dreyer.

Eiendom Norge startet målingene i 2003.

I Trondheim steg boligprisene med 1 prosent i perioden. I Stavanger falt prisene med 0,6 prosent. 

Bruktboligprisene i Norge i juli tidligere år:

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.
Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med  juni-statistikken.

Få boliger til salgs

Det ble i juli solgt 3642 bruktboliger, en nedgang på 11 prosent sammenlignet med juli i fjor.

- Det er en markant nedgang i antall boliger i juli, sammenlignet med tidligere år. Nedgangen er størst på Østlandet og Trondheim, der det er blitt solgt færre boliger enn hva som er normalt i juli måned, sier Dreyer.

Ved utgangen av juli var det 10 382 boliger til salgs, noe som er 8,9 prosent færre enn for ett år sdien.

- I Rogaland viser tilbudssiden tegn til normallisering, og i de fleste av landets øvrige regioner er utbudet som normalt for årstiden, sier Dreyer.

 

Det er kun et tiltak som vil virke for å dempe boligprisene, ifølge boligekspertene.

Det tok i gjennomsnittet 51 dager å selge en bolig i juli mot 47 dager i juli ifjor.  I Oslo og Trondheim tok det bare  20 og 30 dager å selge en bolig, mens det tok lengst tid i Kristiansand og Stavanger med 71 og 130 dager.

For få boliger

Sterkest prisutvikling de siste 12 månedene har Oslo og Hamar hatt med en vekst på henholdsvis 15,2 og 12,3 prosent. Svakest utvikling de siste 12 månedene har Stavanger og Sandnes hatt med en nedgang på henholdsvis 6,3 og 5,2 prosent.

- Boligprisveksten i Oslo i juli måned er rekordhøy med over to prosent i de sentrale bydelene. Den lave tilbudssiden på Østlandet og i Oslo spesielt tilsier at boligprisveksten her vil fortsette utover høsten. Det er gledelig at igangsettingstallene for nye boliger viser en oppgang, men det er viktig at kommunene i pressområdene er bevisst sin rolle som regulator i boligmarkedet og legger til rette for effektive planprosesser, sier Dreyer.

Søk i boligbasen for eiendommer i hele Norge

Les også:

- Det er katastrofalt dårlig. Det sprer seg som ringer i vannet

Prisene på disse boligene steg med 5,9 prosent i juli  

- Stimulerer boligmarkedet, mens man egentlig ønsker å stimulere bedriftene

  - Da vil det bli enda vanskeligere å komme inn på boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.