- Man tror den norske huskjøperen er litt mer moderat, men vår opplevelse er i hvert fall at nordmenn har mye penger og ønsker å bruke mye penger bolig, sier administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren.

Meglerkjeden har doblet salget av boliger fra 8 til 15 millioner kroner i årets første kvartal sammenliknet med samme periode i fjor; 193 solgte i år mot 97 i fjor.

Og for boliger over 15 millioner kroner er salget firedoblet, ifølge Meier; 7 i fjor mot 29 i år.

- Vi opplever at markedet for vanlige boliger er veldig aktivt, men vi opplever også sterk etterspørsel i luksusmarkedet. Og vi ser at det fortsetter, sier Meier.

- Sitter med kjøpere, men mangler boliger

Partner Rune Morten Pedersen i Privatmegleren Scenario solgte nettopp en bolig i Guldbergsvei på Heggeli i Oslo for 27,5 millioner kroner, samme bolig ble for to år siden omsatt for 17,5 milliioner kroner.

Taksten for to år siden var 27 millioner kroner, men da var markedet mye tråere.  Foto: Fredrik Bjerknes
– Taksten for to år siden var 27 millioner kroner, men da var markedet mye tråere. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv) Mer...

- Det er enorm aktivitet i boligmarkedet, sier megleren.

Ifølge Pedersen var taksten for to år siden 27 millioner kroner, og skal ikke være foretatt store oppgraderinger i mellomtiden. 

- På den tiden var luksussegmentet som klabbete skiføre. Nå opplever vi imidlertid det som kan karakteriseres som en ”luksusboom”. Det er stor etterspørsel etter relativt kostbare boliger i Oslo over 15 millioner kroner, sier Pedersen, som vet om flere som leter etter boliger i dette segmentet og i tilsvarende område.

- Vi sitter med kjøpere, men mangler boliger, sier Pedersen.

- Leiligheter går raskere unna

Dag Martin Sundelius i Eiendomsverdi AS opplyser at de har registrert 33 solgte boliger fra 15 millioner og over så langt i år. I fjor var det i samme periode solgt 16 boliger med samme kriterier.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i boliggiganten DNB Eiendom opplever at segmentet for boliger over 15 millioner kroner i Oslo er omtrent likt som på denne tiden i fjor.

- Vi har noen flere boliger ute for salg, men det skyldes at vi tar markedsandeler i dette segmentet, sier Halvorsen.

Ifølge DNB Eiendom tar det nå i snitt 38 dager å selge boliger over 15 millioner kroner mot 29 dager i fjor.

- Leiligheter går raskere unna enn eneboliger i denne prisklassen, sier Halvorsen.

- Underhåndenmarkedet blomstrer

Advokat Torbjørn Ek i Eklund Oslo New York oppgir at han siste halvannen uke har solgt tre eiendommer i prisklassen fra rundt 20 til godt over 30 millioner kroner.

- Alle handlene har kommet i stand gjennom nettverk og er «off market», sier Ek.

- Det er nesten ingen ting ute på det åpne markedet, men underhåndenmarkedet blomstrer, sier Ek.

Han opplever at handlekraften har blitt større.

- Folk har lenge vært edruelige, men hvis gode ting dukker opp er de der og er beslutningsdyktige, i motsetning til for 1-1,5 år siden, sier Ek.

- Hopet seg opp en kjøpergruppe

Daglig leder Christoffer Askjer i Sem og Johnsens Vika-kontor bekrefter at det er mange kjøpere på eiendommer som koster 15-25 millioner kroner.

- Vi er daglig i snakk med mange som er intreressert i eiendommer i den prisklassen, men det er veldig få boliger ute i mellomsegmentet og høyprissegmentet. Det skyldes at de fleste som eier slike boliger ønsker å selge når våren har kommet, så det er vanskelig å si noe om prisutviklingen, mener Askjer.

Partner Terje Tinholt i Nordvik og Partners mange i en kjøpesterk gruppe har vært avventende.

- De har ventet for å se om ekspertene som har spådd nedgang skulle få rett. Vi ser nå de kanskje ikke får det. Folk har spart opp penger, og sitter på gode verdier i sin eksisterende bolig. De har vært på visninger, men vært veldig avholdende med å gi bud. Dermed har det hopet seg opp en kjøpergruppe i dette segmentet, sier Tinholt.

Les mer om eiendom:
Selger markedets dyreste leilighet

Her stiger boligprisene mer enn i Oslo

Reitan kutter prisen med 5 mill. på Nesøya-luksus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.