Eiendom Norge har gått gjennom salget av bruktboliger i Oslo i oktober, og sammenlignet med prisantydning på de samme boligene.

Den ferske rapporten viser at avviket mellom prisantydning og faktiske solgtpriser ble mindre for boliger i  Oslo forrige måned.

- De gode resultatene kommer som konsekvens av at man i bransjen har hatt en erkjennelse av behov for endringer, samt vilje til omstilling. Det å presentere klar bedring i oktober betyr ikke at vi er i mål. Meglerbransjen jobber målrettet med langsiktige strukturelle tiltak som vi tror vil forhindre at slike avvik oppstår igjen, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Les saken:
Bommer mindre på prisantydningen

Samtidig viser rapporten at det er eiendomsmeglerne i de østlige bydelene i Oslo som bommer mest på prisen.

19,9 prosent over prisantydning

Juli var den måneden med de største avvikene i samtlige bydeler, men også da skilte noen bydeler seg spesielt ut.

Aller størst avvik var det i bydelene Grünerløkka og Nordre Aker. Der ble boligene i juli i snitt solgt 19 og 19,9 prosent over prisantydning, tett fulgt av Gamle Oslo og Sagene med godt over 18 prosent avvik fra prisantydning.

Snittet for Oslo som sådan var på 15,3 prosent i juli. Minst avvik i juli var i det i bydelene Vestre Aker og Ullern med henholdsvis 5 og 5,8 prosent.

- Jeg tror rett og slett at det skyldes historikk. Man har hatt en kultur for underprising av boliger i Oslo som har vært særlig sterk i østre Oslo. Nå har en samlet bransje, der Eiendom Norge og Norges Eiendomsmeglerforbund samarbeider tett, tatt tak i prisingsproblematikken, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Oppvaskmøte om lokkepriser gir resultater: - På noen visninger kommer det ikke mennesker  

 

Solgtprisens avvik fra prisantydning

Kilde: Eiendom Norge

Avviket faller betydelig i oktober

Tallene fra bransjeforeningen Eiendom Norge viser at avvikene i oktober var jevnt over 33,3 prosent lavere enn i juli.

Da var avvikene i bydelene som lå høyest i juli sunket til mellom 10 og 12 prosent. Størst var avviket i bydelene Sagene og St. Hanshaugen med henholdsvis 12,5 og 12,3 prosent i oktober. Man må tilbake til mars måned for å finne lavere snittavvik i Oslo enn i oktober.

Opp 25 prosent i Oslo: Boligprisprognoser for 2017, 2018 og 2019

Geving gir også markedsutviklingen noe av skylden for de store avvikene.

- Det er en kombinasjon av underprising og at markedet løper litt fra meglerne.Det er et ekstremt marked i Oslo med veldig uabalanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Geving.

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.