De siste to månedene er det solgt 3.677 nye boliger i Norge ifølge siste utgave av rapporten Econ Nye boliger. Det er 19 prosent flere enn forrige tomånedersperiode og 29 prosent flere enn samme periode i fjor. Mens Østlandet skiller seg ut med særlig godt salg, har salget nå tatt seg opp også på Vestlandet og Sørlandet ifølge rapporten. 

-Det vi ser veldig tydelig er at salget fortsetter med uforminsket styrke, men det kommer også mange nye prosjekter ut i markedet, så utbyggerne har virkelig fått opp farten og prøver å levere det markedet etterspør, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse som utarbeider rapporten.

Slått i bakken

Beholdningen av ledige boliger på Østlandet fortsetter å synke. Siden midten av august er det solgt 2.094 nye boliger på Østlandet som er 26 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og 36 prosent flere enn samme periode i fjor.

-Når vi ser en salgstakt på 58 prosent i Oslo, så innebærer det at veldig mye rives vekk med en gang. Så ønsker man å flytte i ny bolig relativt raskt, så har man ikke mye å velge i, sier Bjørnstad og viser til at det nå bare er 443 ledige boliger i Oslo, hvorav 381 ikke igangsatt foreløpig.

-Det betyr at det bare er 60 boliger som er solgt som er igangsatt, sier Bjørnstad.

Tallene er i tråd med signalene som har kommet fra markedet de siste par månedene mener han.

-Men når man teller opp og finner disse tallene, så blir man litt slått i bakken av det. Det er eksepsjonelt og det bygger opp under forestillingen om at det er boligmangel i Oslo og det har kjøperne fått med seg og har ekstra hastverk, sier Bjørnstad.

Sterkest salgstakt i Oslo nord

Det er nå 3.516 usolgte boliger på Østlandet, mot 4.263 i august. Nedgangen skyldes de 2.094 boliger som er solgt, mens 1.347 nye boliger har blitt lagt ut for salg siden sist telling.

Salget på Østlandet siden august utgjør 37 prosent av alle boligene som har vært til salgs, ifølge rapporten. Det er 9 prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode, og 15 prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor. Sterkest er salget i Oslo nord med en salgstakt på hele 77 prosent, mens Oppland er svakest med 18 prosent.

Billligere med nytt

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 47.700 kroner. Høyest ligger Oslo med 70.400 kroner, aller høyest er prisene i Oslo vest/sentrum med 78.800 kroner. Dernest kommer Stavanger med 56.300 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene om lag 53.000 kroner, mens Hedmark ligger lavest med 37.200 kroner.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 51.700 kr per kvadratmeter som er 3,9 prosent mer enn på samme tid i fjor.

- Det er jo veldig lite sammenlignet med bruktboligprisveksten, sier Roger Bjørnstad.

For Oslo isolert har nyboligprisene økt 7,6 prosent siden samme periode ifjor, mens bruktboligprisene i hovedstaden har økt 18 prosent.

- Utbyggerne opererer mye oftere med fastpriser og det er bare unntaksvis at utbyggerne har økt prisene nå som markedet har tatt seg opp.

I forhold til for ett år siden er det blitt relativt mye billigere å kjøpe nytt i forhold til brukt. Lurer du på om du skal kjøpe nytt eller brukt, så har utviklingen i prisene gjort at det nå har blitt mer gunstg å kjøpe nytt, sier Bjørnstad.

Lavest på Vestlandet og Midt-Norge

I Nord-Norge og Sørlandet var salgstakten henholdsvis 22 og 18 prosent, ifølge rapporten. Vestlandet og Midt-Norge lå lavest med 17 prosent.

-Vi ser at lageret på Vestlandet er i ferd med å tømmes sakte, men sikkert, sier Bjørnstad, men viser likevel til at det fortsatt står mange nye, tomme boliger og venter på eier. Av de 2948 usolgte boligene på Vestlandet er det 478 som allerede er ferdigstilte og innflytningsklare

 Av fylkene var salgstakten høyest i Oslo med 58 prosent, og lavest i Møre og Romsdal og Finnmark med 8 prosent, ifølge rapporten.

Statistikken omfatter 37.693 boliger fordelt på 1.493 prosjekter. I oktober var 10.715 av disse boligene usolgte. Beholdningen av usolgte boliger har dermed falt med 1.168 siden august.

 

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.