– Når eiendomsmeglerne sier at du må kaste deg på før det er for sent, kan du regne med at det er en boble, sier professor Hilde C. Bjørnland ved Handelhøyskolen BI.

– Det virket som om folk måtte inn før det ble for sent, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

De snakker om situasjonen i det norske boligmarkedet for tre år siden. Fra sommeren 2015 til sommeren 2016 kuttet Norges Bank styringsrenten tre ganger, til 0,5 prosent.

– Da ble boligmarkedet pumpet opp litt ekstra, sier Bjørnland.

«De har tatt feil»

Frykten for en norsk boligboble har jevnlig kommet opp i DNs rentepanel, hvor Bjørnland og Due-Andresen er med. Nå er ikke paneldeltagerne like bekymret for at renten må heves for å hindre en boligboble.

– Det er en boble når boligetterspørselen blir drevet av forventninger om at boligprisene skal fortsette å stige til urealistiske nivåer. Det er ikke situasjonen nå. Hele bobleperspektivet kan vi legge til side, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

– Det er en del som har snakket om boligboble i ti år. Nå kan vi slå fast at de har tatt feil, sier NTNU-professor Ragnar Torvik.

Boligprisene har steget 2,6 prosent de siste 12 månedene. Det er betraktelig mindre enn gjennom hele det siste tiåret.

Så bobletendenser

Professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI, er litt mer varsom:

– Jeg synes det er veldig farlig å si at noen tar feil før vi vet fasiten.

Bjørnland sier at hun tror det kan ha vært en boble i boligmarkedet.

– Men så har man gjort ganske mye for å motvirke det, for eksempel Finanstilsynets tiltak, sier hun.

Finanstilsynet setter gjennom en boliglånsforskrift krav til egenkapital og hvor mye man kan låne i forhold til egen inntekt.

Rentepanelet mener det spesielt for tre år siden var klare bobletendenser i det norske boligmarkedet.

– Det var massive boligkjøp av folk som åpenbart ikke skulle bo i boligen sin. Det var åpenbart at det var prisvekst som drev markedet videre, sier forsker Knut Røed ved Frisch-senteret.

– Det har tatt lang tid for aktørene i markedet å forstå at vi er i en verden hvor rentene blir lave lenge, da var det naturlig at boligprisene økte ganske mye, sier Torvik.

«Euforiske» i Oslo

Professor Ola H. Grytten ved NHH er ekspert på krakk og kriser, og er blant dem som oftest har advart mot et overopphetet norsk boligmarked.

Han føler seg ikke direkte truffet av Ragnar Torviks uttalelser om at «de som snakket om en boligboble har tatt feil».

Ola Honningdal Grytten er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH).
Ola Honningdal Grytten er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH). (Foto: Gorm K. Gaare)

– Jeg sa vel i 2004 til 2007 at vi hadde en boligboble som kom til å sprekke. Det fikk jeg rett i, sier Grytten.

Siden har Grytten skilt mellom det han kaller en «euforisk boble» og en «ikke-euforisk boble». Førstnevnte er når folk kjøper boliger nærmest i affekt med forventning om at boligprisene skal stige videre.

Med «ikke-euforisk boble» mener han et marked hvor fundamentale forhold på kort sikt gjør at prisene blir veldig høye, men at utviklingen ikke er bærekraftig på lang sikt.

– Jeg har sagt at vi kanskje har hatt en ikke-euforisk boligboble i Norge, mens jeg for Oslo har ment at det kan ha vært tegn til euforisme, sier Grytten.

NHH-professoren er uenig i at boligmarkedet må krasje for at man skal kunne si at det har vært en boble.

– Med ikke-euforiske bobler må det ikke krakke. Det kan gå over gradvis ved at markedet justerer seg nedover, sier Grytten.

Kan ikke friskmeldes

Han mener også det er for tidlig å friskmelde det norske boligmarkedet.

– Jeg tror fortsatt at boligprisene er høye, og høyere enn de bør være. Det som har skjedd de siste årene er at den store veksten er uteblitt. Dermed har prisveksten ellers i samfunnet tatt igjen noe av forspranget som boligmarkedet hadde, sier Grytten.

Økonomiprofessor Steinar Holden nyanserer risikoen i boligmarkedet.

– Det er betydelig usikkerhet i boligprisene, for eksempel hvis det skulle komme en nedgang i økonomien. Men det betyr ikke at det er en boble nå, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.