- Det har vært et stort volum. Vi har aldri omsatt så mange boliger, sier administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling om boligmarkedet i juni. 

Hun viser imidlertid til at det må tas i betraktning at Eie har opprettet flere nye kontorer.

- Det er spesielt Oslo som skiller seg ut. Men vi ser også at det er godt tempo i en del av storbyene omkring Oslo, sier Ulvness, og legger til:

- Dette gjelder blant annet Hamar, Sarpsborg og Tønsberg.

En viss forbedring i Stavanger

Ifølge henne er det nå et skille mellom Stavanger-regionen og resten av Norge. I resten av Norge er det høy aktivitet, påpeker Ulvness.

I Stavanger-regionen opplever hun at det fremdeles er vanskelige tider, men at det imidlertid har blitt noe bedre.

- Det er fortsatt avvik mellom selgers forventning og kjøpers betalingsvillighet. Samtidig ser vi at våre meglere har omsetning, og at de opplever en viss forbedring, sier Ulvness.

Gode nyheter fra Stavanger

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) viser til at boligmarkedet normalt har en flat prisutvikling i juni. I år er det imidlertid store regionale forskjeller, ifølge ham.

Meglere i Stavanger melder at det går i rykk og napp, men at flere kjøpere har kommet til, og at flere dessuten vil kjøpe før de selger nå.

- Det er gledelig at markedet i Stavanger og Sandnes har begynt å komme opp igjen. I slutten av juni er det færre hus ute og omsetningen går litt saktere, men totalinntrykket er at markedet er i ferd med å stabilisere seg, sier Geving.

Han viser til at det i Nord-Norge meldes om høy omsetning og gode priser i juni.

- I slutten av måneden trekker visningene fortsatt folk selv om det tar lenger tid å få solgt. Trondheim har hatt stor aktivitet og bra priser i juni. Møre og Romsdal melder om et marked som roet seg veldig ned allerede fra midten av juni, forklarer Geving.

- Ekstremt

Også i juni har aktiviteten vært høyest i hovedstaden, og det er her Eie-sjefen venter høyest prisvekst.

- I Oslo er det ekstremt, spesielt i sentrumsområder og mindre boliger. Det er stor etterspørsel, understreker Ulvness.

DNB Eiendom-sjef Terje Halvorsen venter en prisvekst på en prosent i Oslo i juni. I resten av landet mener han prisene i juni er om lag uendret.

- Det har roet seg ned litt, bortsett fra Oslo som det er få boliger ute og stor etterspørsel fortsatt, påpeker Halvorsen.

Geving i Nef viser til at Oslo-markedet også i juni har vært preget av «eufori» og «elleville tilstander», med hete budrunder og mange forsøk på å kuppe boliger.

- Oslo bør settes i makroperspektiv, det som utspiller seg her er alvorlig, understreker Geving.

Bygges fallhøyde

Nef-sjefen peker på at boligmarkedet i store deler av landet er nokså balansert.

- I 2015 var byggetakten svært høy med 30.000 nye boliger på landsbasis, og dermed «on track» de fleste steder. Problemet er Oslo-regionen, i dobbel forstand, sier han.

Geving mener det hele tiden blir et større underskudd av boliger.

- Dersom dette får vedvare over tid, bygges det fallhøyde som senere kan gi et dramatisk tilbakeslag. Skulle dette inntreffe i Oslo-regionen hvor de tunge finansmiljøene sitter, vil det få overslag til resten av landet og da har vi raskt et omfattende nasjonalt problem, understreker han, og legger til:

- Derfor bærer politikerne i Oslo-regionen, og hovedstaden spesielt, et ekstraordinært ansvar for å tilrettelegge for tilstrekkelig boligbygging.

Tirsdag klokken 11.00 legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for juni. Følg med på DN.no.

Les mer om boligmarkedet på DN.no:

Kraftig prisstigning for disse boligene i juni

– Boligprisveksten er skremmende

Spår rekordår for dyre sjøhytter:Markedets dyreste hytte solgt med rabatt

– Det er trist at folk ringer inn anonymt av misunnelse

SE DNTV:

Systembolagets beste og verste kjøp
Salget på Vinmonopolet går ned for første gang på 20 år, og stadig flere nordmenn handler i Sverige. Dagens Næringsliv har testet over 120 viner fra Systembolagets sortiment i Strømstad. Vi gir deg de beste og verste kjøpene.
02:36
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.