På en visning på Blommenholm i Bærum forteller Erlend Bakke (36) at han og forloveden har gått bort på tanken om rekkehus og over på drømmen om en enebolig i nærheten av familien og hovedstaden.

– Vi ser etter mer plass til neste fase. Dette er en strategisk beslutning med besteforeldre på den andre siden av åsen. Og så er det tennisbane der nede, sier Bakke og peker ut av vinduet.

– Jeg har gått på barneskole her borte, så jeg kjenner området, sier han.

Eiendomsmegler og daglig leder Edvard Chapsang av Eie i Sandvika forteller om god aktivitet på visninger i området, og stor etterspørsel etter både rekkehus, tomannsboliger og eneboliger.

Han skylder imidlertid på at en sen og lang vinter har gjort at sesongen har blitt utsatt noe.

– Utbudet begynner å bli bra, men det er ingen hemmelighet at det har vært en del færre objekter for salg enn det vi skulle ønske. Jeg må jo si at en del av den overraskende prisveksten på 1,8 prosent i april i stor grad skyldes få objekter ute, og det gir prispress på det som er tilgjengelig, sier han.

Lavere utbud så langt i år

Boligprisene steg i april med 1,8 prosent, viser den ferske boligprisstatistikken utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Det er den sterkeste prisutviklingen i april på ti år. Samtidig ble det lagt ut 9.506 boliger til salgs i april, som er 14,5 prosent flere enn i april i fjor.

Men antall boliger lagt ut for salg i april må sees i sammenheng med påsken, som var i april i fjor.

– Det er lagt ut mange boliger for salg i april, men vi har ikke sett en kraftig økning i tilbudssiden utover det som er normalt. Så langt i år er det lagt ut tre prosent færre boliger for salg sammenlignet med i 2017, og det er særlig i Oslo at det er kommet færre boliger på markedet sammenlignet med i fjor, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

- Venter fortsatt på rushet

DNB Eiendom solgte i mars og april omtrent det samme antallet boliger som de gjorde i løpet av de samme månedene i fjor. På landsbasis har DNB solgt 15 prosent flere boliger i år enn i fjor, men tilbudet av boliger er på samme nivå som 2017.

Leder i DNB Eiendom, Terje Buraas uttalte til DN på torsdag at han frykter at vi får et prispress i Oslo og ellers i landet dersom det ikke kommer flere eiendommer på markedet fremover.

Han tror prisveksten bare vil fortsette.

– Veksten vi ser nå er overraskende høy, og at det nok betyr at det er lite å velge i. Vi venter fortsatt på rushet av boliger som legges ut og den store økningen i omsetninger. Vi må huske på at boligprisene enda ikke har hentet seg inn til nivåene de lå på før prisnedgangen begynte, og det gjør nok at mange sitter fortsatt på gjerde og er avventende, sier han.

– Nordmenn har en tradisjon for å kjøpe før man selger, og det gjør at det blir færre gode objekter å velge i. Men alt tyder på at dette er i ferd med å snu, og at det kommer til å bli høyere aktivitet i vår og sommer.

På visningen på Blommenholm forteller Erlend Bakke at han ikke har hastverk med å kjøpe før prisene stiger mer.

– Nei, vi er ganske kalde. Når du investerer i et sted der du skal bo i 10 til 15 år, så er det ikke så farlig at prisene går opp og ned, men at den generelle veksten skjer over tid. Det som er viktig er renten, sier Bakke. (Vilkår)