Diskusjonene har lenge gått om det er en boligboble i de største byene i Norge, og kanskje først og fremst i Oslo.

Små leiligheter rives vekk til rekordpriser, og den minste «leiligheten» for salg i de store byene nå er en 14 kvadratmeter stor hybelleilighet i Nydalen i Oslo med en prisantydning på 1,29 millioner kroner, tilsvarende en kvadratmeterpris på over 92.000 kroner.

Men selv om prisene i Oslo virker skyhøye, så er det ingen grunn til å klage hvis man sammenligner med prisene i andre storbyer i Europa og resten av verden, viser beregninger som danske Nybolig har laget på bakgrunn av den internasjonale statistikkdatabasen Numbeo, skriver finans.dk.

Mens en sentrumsleilighet på 80 kvadratmeter i gjennomsnitt koster rundt 4,9 millioner kroner i Oslo ifølge Nybolig, er prisen for en tilsvarende leilighet i London nesten 15,5 millioner kroner, det vil si godt over tre ganger så mye. Prisutviklingen i London har vært eksplosiv, med nesten 200.000 kroner per kvadratmeter i snitt for en «standardleilighet» i dag.

I en rapport fra Moody's forrige uke kom det frem at Norge, Tyskland og Storbritannia er de landene i Europa med størst risiko for en boligboble, som følge av «ultralave» boliglåns- og obligasjonsrenter.

- Svært høye lønninger i Norge

Prisene i Oslo ligger også godt under prisene i Stockholm (knappe 6,5 millioner kroner i snitt), men godt over prisene i København (i overkant av 3,5 millioner kroner).

At prisene i Oslo og Stockholm ligger betydelig over København skyldes ifølge avisen blant annet at det er begrensede muligheter i de to byene for å bygge nytt i eller nær sentrum.

- Inntektsforholdene er også en ting som har betydning for boligprisene. I Norge er lønningene svært høye og det bidrar til å trekke boligprisene opp, sier pressesjef Kim Pauli i Nykredit til finans.dk.

I New York City og Hongkong må man ifølge finans.dk ut med henholdsvis i underkant av 15 millioner og i overkant av 14,5 millioner kroner for en sentral gjennomsnittsleilighet på 80 kvadratmeter.

Men prisene går ikke opp i alle storbyer i verden. Ikke unaturlig er prisene i Aten på vei ned. Der koster nå en sentrumsleilighet på 80 kvadratmeter noe over 900.000 kroner i snitt. Også i Madrid (2,2 millioner) og Barcelona (2,6 millioner) faller prisene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Ny rapport overrasker meglertopp: - En klar risiko for tilbakeslag

 
Boligmarkedet koker utenfor Oslogryta: - Det var en ganske heftig budrunde


 
Ellevill budrunde: - Det var helt kaos

- Det å spare i bolig er bortkastet, det er egentlig en systemfeil