Utsikter for svært lav rente i mange år øker presset på regjeringen for å få på plass andre virkemidler for å dempe risikoen for finansielle ubalanser på sikt, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen.

- Vi tror regjeringen vil signalisere tiltak for å bremse boligprisveksten i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett den 12. mai, skriver Holvik i en fersk markedsrapport.

- Har gitt kraftig boligprisoppgang

Unormalt lave renter, sammen med et skattesystem som har gjort det ekstra gunstig å investere i eiendom, har gitt en kraftig boligprisoppgang i de største byene, påpeker sjeføkonomen.

- Tall fra Finn.no viser at det er rekordmange leiligheter til leie i Oslo. På Finn.no ligger det for salg 2346 boliger i Oslo, mens det er hele 2122 til leie. Det tyder på at det er mange som har investering i leilighet med tanke på å leie ut. I enkelte bydeler i Oslo er nesten 40 prosent av leilighetene sekundærboliger, skriver Holvik i rapporten.

Tidligere i år ba finansminister Siv Jensen Finanstilsynet om forslag til tiltak for å dempe gjelds- og boligprisveksten. Tilsynets forslag til innstramming er nå til vurdering.

Les saken: Slik er tiltakene som skal bremse boliglånsveksten


- Mer striks praksis

- Signaler om at det vil kunne komme innstramminger både i bankers utlånspraksis, og i beskatning av bolig som investeringsobjekt, har bidratt til å roe ned boligmarkedet i mars etter opphetet stemning på begynnelsen av året, skriver Holvik i rapporten.

Etter flere måneder med kraftig vekst var det en mer moderat utvikling i mars, og årsveksten i boligprisene falt tilbake til 7,8 prosent.

- Signaler om innstramming i kredittpraksis vil trolig få bankene til å holde noe mer striks praksis. Samtidig vil signaler om økt beskatning av bolig ut over primærbolig bremse investeringer i bolig og eiendom som investeringsobjekt, skriver Holvik.

Sjeføkonomen skriver også at regjeringen bør signalisere at det vil komme innstramminger i hvor skattemessig gunstig det er å investere i eiendom utover primærbolig.

 

Les også:
Tungsolgte herskapshus
- Kanskje aldri vært så lønnsomt å eie fremfor å leie
Reitan kutter prisen med 5 mill. på Nesøya-luksus
- Det blir en kamp mellom to megakrefter
Boligprisoppgang for 15. måned på rad
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.