- Golfforbundet har mistet 20.000 medlemmer de siste årene, mens antallet som vil flytte inn til Oslo og omegn øker kraftig. Da bør golfbanene kunne brukes til boligbygging, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Det er den kraftige økningen i boligprisene i hovedstaden og i kommunene rundt, som får Geving til å lansere forslaget.

Det siste året har boligprisene i Oslo steget med 11,2 prosent, ifølge statistikken fra Eiendom Norge per juli. Det er nær tre prosent over gjennomsnittlig prisstigning i hele Norge. Ifølge administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge  ser det ikke ut til at prispresset demper seg i august.

- Det er behov for massiv boligbygging i og rundt Oslo. Tilgangen på tomter begrenses jo nærmere du kommer Oslo sentrum. Bærum må ta et betydelig større ansvar for å bygge for fremtiden. Jeg bor selv på Eiksmarka, og ser ut over jordene. Det er fantastisk det, men man må tenke på de som skal flytte dit, ikke ta så mye hensyn til de som bor der, sier Geving.

Og legger til:

- Boligbygging er hot, golf er not. Det blir for råflott å sitte på store områder til golf nå.

Freder golfbanene

Ordfører i Bærum, Lisbet Hammer Krog gisper i telefonen når hun hører utspillet til Geving.

-  Nå må de som kommer med utspill om boligbygging i Bærum, lære seg leksa si. Etter Oslo og Bergen er Bærum den kommunen med størst befolkningsvekst. Vi bygger i forhold til prognoser og har regulert mange tusen tomter. Bare se på Fornebu. Vi rører ingen golfbaner, slår hun fast.

Geving er klar over at Bærum har regulert mange tomter, men mener dette er langt fra nok når man tar hensyn til hvor mange som vil bosette seg i kommunen i årene fremover. Ifølge befolkningsfremskrivingen til SSB, vil Bærum kommune øke med opp mot 40.000 innbyggere frem mot 2040.

- Sentraliseringseffekten er sterk verden over. Folk flytter til byområdene, uansett hvordan oljeprisen utvikler seg, sier Geving.

-Blir en del arealkonflikter

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse sier det er en god ide å ta i bruk golfbanene til å bygge boliger.

- Men det  er en dårlig idé for dem som spiller golf, sier han.

Muligheten til å gjøre golfbaner om til boligtomter, vil avhenge av betalingsvilligheten i markedet, påpeker sjeføkonomen.

-  I tillegg til er det en del regulering som styrer dette, men jeg vil tro at de arealene som allerede er avsatt til golfbaner sikkert lett kunne la seg konvertere til boligtomter, sier Bjørnstad.​

Han spiller ikke golf selv, men peker på at det i dag foreligger "en del" arealkonlikter som gjør at omregulering av golfbane kan være aktuelt.

- Det er en del arealkonflikter, særlig i tilknytning til byene - for arealer har stor verdi. Det gir seg utslag i boligprisene. Da tenker jeg at man må revurdere arealfordelingen fra et mer samfunnsmessig perspektiv.

- Raritet

President Finn H. Andreassen i Norges Golfforbund er ikke spesielt imponert over Gevings forslag.

- Dette forslaget putter jeg i skuffen for rariteter, sier han kort.

Les også:

- Nå får vi det fra alle kanter. Det er sterke krefter i sving her

Anundsen får pepper for «skrytefilm»

  100 Statoil-milliarder borte

SE OGSÅ: Forsker levde med de norske soldatene i halvannet år. Funnene hennes vekker oppsikt internasjonalt.

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.