Mandag la Eiendom Norge frem tall som viser at boligprisene steg 2,8 prosent i Norge i august.

Samme rapport viser at boligprisene i Oslo har steget 16,3 prosent på et år etter en oppgang på 2,7 prosent i august.

Les saken:  Ny landsomfattende boligrapport: Sterkeste bolig-august på et tiår

Tall som Eiendomsverdi har hentet ut for Eiendom Norge viser at det aldri i nyere tid har vært så lavt utbud av bruktboliger i Oslo som de siste månedene. Eiendomsverdi har tall tilbake til 2003.

I juni var det bare 731 boliger til salgs i Oslo. I juli var det 819, mens det ved utgangen av august var 859 boliger til salgs. Til sammenligning var utbudet nesten dobbelt så stort for et år siden.

– Utbudet av boliger til salgs i Norge er fortsatt rekordlavt, selv om det er betydelig regionale forskjeller. Det er spesielt på Østlandet at det er få boliger for salg. Eksempelvis er det i Oslo 46,1 prosent færre boliger for salg ved månedsskiftet i år enn i fjor. I resten av landet er markedet stort sett mer i balanse, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

I mai sa Dreyer til DN at tallet burde vært det tredoble for at markedet skulle vært i balanse:

Vill kamp om bruktboliger i Oslo: - Kan tjene på tidslagget mellom kjøp og salg

Misforhold gir stor prisstigning

Dette viser nok en gang hvor hett boligmarkedet er i Oslo, sier administrerende direktør Thor Eek i NBBL.

- Misforholdet mellom etterspørsel og tilbud fører dessverre til en altfor stor prisøkning i store deler av byen. Vi kommer ikke utenom at det må bygges vesentlig mer i Oslo for å få boligprisveksten under kontroll, sier han.

- I tillegg til det store underskuddet på boliger i Oslo fører også det lave rentenivået, troen på at norsk økonomi går bra, samt den psykologiske virkningen av stort mediafokus på boligprisene og følelsen av at alle må inn i boligmarkedet akkurat nå, til at prisene går i været, fortsetter Eek.

– Boligprisveksten i august er sterk, og særlig sterk i Oslo og i fylkene rundt Oslo. Det lave utbudet av boliger i hele Østlandsregionen tilsier at kommunene må prioritere å regulere ferdig boligprosjekter som venter på behandling. Et velfungerende boligmarked, både brukt og nytt, er avhengig at det reguleres et tilstrekkelig antall ferdige prosjekter. Dette er viktigere enn regulatoriske grep på kredittsiden, sier Dreyer i Eiendom Norge.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund peker på at Oslo sliter tungt med et akkumulert underskudd i boligproduksjonen.

- Oslo-problemet kan bare løses med mer og langsiktig boligbygging. Kortsiktige tiltak vil ikke løses de langsiktige utfordringene, og kan snarere skape nye ubalanser dersom man bruke samme medisin på veldig ulike markeder, sier Geving.

 

Slik har utbudet av bruktboliger i Oslo utviklet seg siden nyttår:

Januar 2016: 1146 boliger til salgs

Februar: 1241

Mars: 1096

April: 1245

Mai: 1096

Juni: 731

Juli: 819

August: 859

I august 2015 var det 1593 boliger til salgs.

Kraftigst prisvekst på Grünerløkka

Hittil i år er det solgt 13.019 boliger i Oslo, mot 14.045 på samme tid ifjor.

Gjennomsnittlig omsetningshastighet for en bolig i Oslo var 14 dager i august, men i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka Sagene Alna og Østensjø gikk salget unna på kun 11 dager.

Bydelen Nordstrand hadde høyest prisvekst i august, med en oppgang på 3,4 prosent.

Siste 12 måneder har prisene steget mest på Grünerløkka, med en oppgang på 18 prosent. Grünerløkka har også hatt høyest vekst i hovedstaden siste fem år med en prisoppgang på 59,8 prosent.

Siden nyttår har leilighetsprisene i Oslo steget 17,2 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var 64.291 kroner i august 2016.

Bydelen med høyeste kvadratmeterpriser i august var Frogner med 79.604 kroner.

Vi tror nok vi kommer til å ha en sterkere høst enn normalt. Det er ikke usannsynlig at vi ligger opp mot 20 prosent 12 måneders vekst i Oslo utover året, sier Dreyer.

Slik har boligprisene utviklet seg i Oslo i august måned de siste ti årene:

2015: +1,7%

2014: +1,3%

2013: +1,2%

2012: +1,6%

2011: +2,0%

2010: +1,9%

2009: 2,4%

2008: 1,0%

2007: +0,6%

2006: 4,1

Les også:
- Dette er helt sjukt!

Prisene på disse boligene har steget med over 23 prosent hittil i år

 

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert:

Med denne teknologien håper Samsung å lage tv-ene mer best fargegjengivelse
Samsung sater på kvantepiksler.
01:26
Publisert:

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.