Prisen på borettslagsboliger økte med 1,3 prosent i tredje kvartal. Det siste året har prisen på borettslagsboliger økt med 5,3 prosent.

Det viser helt nye tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) tirsdag.

- Prisveksten har siden påsketider vært overraskende sterk, sier administrerende direktør Thor Eek i NBBL i en pressemelding.

En gjennomgang av tallene tilbake i tid viser at årets stigning på 1,3 prosent ligger godt over gjennomsnittet på 0,7 prosent det siste året.

Gjennomsnittsprisen på borettslagsboliger i tredje kvartal er 2.529.264 kroner, hvorav andelen fellesgjeld utgjør 11,2 prosent.

Onsdag legger Eiendom Norge frem offisiell bruktboligstatistikk for september. Ut fra DNB Eiendoms september-tall anslår Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom, en boligprisvekst på opptil én prosent i september, mens den i Oslo vil ligge mellom én til to prosent.

Sjekk boligprisene der du bor

Tre årsaker til prisveksten

Thor Eek i NBBL peker på tre årsaker til den sterke prisveksten i tredje kvartal:

- For det første fører lave renter til at vi låner mer. For det andre har norsk økonomi snudd til det bedre, og den tredje årsaken er psykologi. Det er en forventning i markedet om at prisene skal fortsette å stige, sier han.

Boligmarkedet er fortsatt preget av store regionale forskjeller. Prisveksten er høy på Østlandet, spesielt i Oslo hvor boligprisene har steget hele 19,9 prosent det siste året.

Andre steder er veksten mer moderat. I Stavanger, hvor boligprisene i lang tid har falt, er det tegn til bedring.

- Vi ser positive tegn i Stavanger. Omsetningstiden har falt kraftig. Vi ser at flere boligselgere nå kommer på banen. Vi ser en bedring fra måned til måned og tror nå bunnen er nådd, sa Terje Halvorsen i DNB Eiendom tirsdag.

- Hold hodet kaldt

Nå maner NBBLs Thor Eek boligkjøperne til å holde hodet kaldt, for ting er i ferd med å skje, ifølge han:

- Det er viktig at boligkjøpere, så vel som myndighetene holder hodet kaldt i dagens boligmarked. Rentebunnen kan være nådd, og det er moderate vekstutsikter for norsk økonomi. Sist, men ikke minst må vi tilbake til 80-tallet sist det ble gitt like mange igangsettingstillatelser i landet samlet sett, sier han.

- Dermed venter NBBL at den elleville boligprisveksten vi har sett på Østlandet, og spesielt i Oslo, vil dempes utover høsten.

Mandag kom flere boligtall for september:

**Obos-prisene i Oslo steg med 0,9 prosent i september.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en brukt Obos-tilknyttet bolig i Oslo-området var 60.994 kroner i september.

Sammenlignet med september ifjor er prisene for Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området nå 22,8 prosent høyere. Hittil i år har prisene steget med 24,3 prosent.

**Prisstatistikk fra boligbyggelagenes Garanti Eiendomsmegling viser at prisene på omsatte borettslagsleiligheter gikk ned med 2,6 prosent i september. Så langt i år har prisene steget med i overkant av 10 prosent.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

More is more
Mercedes fjerner taket på superbilen AMG GT, og trimmer den samtidig.
00:52
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert: