Det er ikke bare i Oslo at boligprisene går rett til himmels.

Globale boligpriser aksellererte fra andre kvartal ifjor til andre kvartal i år, ledet av sterk vekst i Kina, Europa og Nord-Amerika, men med skarpe fall i Hong Kong, Russland, Brasil, Egypt og Mongolia.

Det er konklusjonen fra eiendomsnettsiden Global Property Guides nye rapport om verdens boligmarkeder.

Her er de fem sterkeste boligmarkedene i verden:

  • Kina (+ 20,38 prosent)
  • New Zealand (+ 10,43 prosent)
  • Romania (+ 10,1 prosent)
  • Tyskland (+ 9,89 prosent)
  • Tyrkia (+ 9,67 prosent)

Boligprisene er justert for inflasjon, eller prisvekst, i 46 boligmarkeder verden over.

I løpet av andre kvartal 2016 steg boligprisene i 30 av de 46 landene -justert for inflasjon, ifølge Global Property Giuide.

13 millioner usolgte boliger bekymrer

Det asiatiske boligmarkedet er todelt. Bare fire av elleve asiatiske markeder hadde boligprisvekst fra andre kvartal ifjor til andre kvartal i år.

Kina troner suverent på toppen, med en prisvekst på hele 20,38 prosent - i skarp kontrast til nedgangen på 0,12 prosent i fjorårsperioden.

I løpet av det siste kvartalet har boligprisene i Shanghai steget med 6,68 prosent.

2015 var et tøft år for den kinesiske økonomien, med svakere enn ventet økonomisk vekst og betydelig uro i finansmarkedene.

Tiltak fra kinesiske myndigheter for å støtte opp under landets boligmarked er hovedgrunnen til prisveksten, som er ett av få lyspunkter i oversikten over asiatiske boligmarkeder.

Global Property Guide peker på at etterspørselen i Kina øker kraftig igjen, men advarer mot at prisoppgangen skjuler et stort problem i det kinesiske boligmarkedet, med 13 millioner usolgte boliger i landet. Kinesiske myndigheter er imidlertid klar over problemet og annonserte nylig en plan for å kjøpe opp usolgte boligeiendommer og konvertere dem til lavpris-boliger.

Tyrkia toppet den forrige rapporten til Global Property Guide, og også denne gangen er de med i toppen, på en femteplass - med en prisvekst på 9,67 prosent.

- Tyrkias boligmarked forblir robust, heter det i rapporten. Men det understrekes at det er svært usikkert hva som skjer etter det mislykkede kuppforsøket i sommer.

Her er de fem svakeste boligmarkedene i verden:

  • Russland (- 12,46 prosent)
  • Egypt (- 11,2 prosent)
  • Hong Kong (-10,73 prosent)
  • Mongolia (- 10,55 prosent)
  • Montenegro (- 10,15 prosent)

Russland toppet denne listen også forrige gang.

Siden oljeprisen falt i 2014 og vestlige sanksjoner ble innført som følge av den russiske annekteringen av Krim-halvøya i Ukraina, har den russiske økonomien fått hard medfart. Økonomien krymper, oljeinntektene har stupt og boligmarkedet har gått samme vei.

BAKGRUNN: Oljeavhengigheten struper Russlands økonomi

- Russlands boligmarked fortsetter å lide som følge av landets finansielle krise, står det i rapporten.

Bommer kraftig på Norge

Det siste året er boligprisene opp 9,1 prosent i Norge.  I deler av markedet er det svært sterk prisvekst - og flere eksperter har snakket om en mulig boligboble. I Oslo steg prisene med 16,3 prosent fra august ifjor til august i år.

Men Global Property Guide opererer tydeligvis med en annen utregning, og konkluderer i sin rapport med at inflasjonsjusterte boligpriser i Norge steg med kun 2,04 prosent fra andre kvartal ifjor til andre kvartal i år. Dermed havner Norge langt ned på listen.

Ettersom kun 46 av verdens land er tatt med i rapporten, er det også mulig at utelatte land har hatt både sterkere og svakere boligprisvekst i denne perioden enn landene som presenteres i rapporten.

 

Les flere boligsaker her:

- Trolig ikke boligprisboble i Norge

Ser 150.000 kroner kvadratmeteren i Oslo

Som fortjent eller boble? dnPlus  

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:
 

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert:

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.