Nyboligsalget falt tre prosent i januar sammenliknet med samme måned i fjor, viser boligstatistikken for januar med tall for salg og igangsetting av nye boliger lagt frem av Boligprodusentenes forening fredag.

Igangsettingen økte med 16 prosent i samme periode.

- Salgsnivået ligger tett opp mot de beste januarmålingene vi har hatt de siste årene, og betydelig høyere enn nivået i 2014 og 2010, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Leilighetsmarkedet fortsetter den positive salgstendensen med en økning fra fjoråret på seks prosent, mens eneboliger og småhus går tilbake med henholdsvis åtte og 17 prosent.

- Oslo er hovedproblemet

Tendensen siste 12 måneder viser en salgsøkning på 16 prosent, og leiligheter har en vekst på 35 prosent. Øvrige bygningstyper viser en tilnærmet flat utvikling.

Igangsettingen fortsetter sin tilnærmet kontinuerlige vekst siden oktober 2014.

Igangsettingsveksten er utelukkende i leilighetsmarkedet. I januar er økningen 41 prosent mot samme måned i fjor, mens tendensen siste 12 måneder viser en vekst på 39 prosent. Som salg, viser igangsettingen av øvrige byggtyper en tilnærmet flat tendens. (Saken fortsetter under).

 

- Når det gjelder igangsettingen, er Oslo fortsatt hovedproblemet, sier Jæger.

- Vi får en del signaler om at bankene har et veldig behov for egenkapitaloppbygging. Dette gjør oss urolige, sier Jæger, som poengterer at det er avgjørende at utbyggerne får lån slik at de kan realisere nye boligprosjekter.

Trenger flere håndverkere

- Høy byggaktivitet medører stort behov for fagarbeidere, sier Jæger, som påpeker at det idag ikke utdannes nok fagarbeidere til å dekke behovet.

- Ifølge Fafos fremskrivninger vil næringen trenge 8500 fagarbeidere og håndverkere frem mot 2020, sier Jæger.

 

Les også:
Bygger for lite og for sent dnPlus
Solid boligprisoppgang i januar

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.