Boligprisutviklingen i Oslo fortsetter oppover. I april steg prisene med to prosent. Boligprisene i hovedstaden er nå 10,5 prosent høyere enn hva de var for et år siden, viser boligprisstatistikken lagt frem av Eiendom Norge onsdag.

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge sa under fremleggelsen av boligtallene at det er grunn til bekrymring når det gjelder boligmarkedet i Oslo.

Det er alt for få boliger til salgs i hovedstaden, samtidig som etterspørselen etter bolig er enorm. Dette driver prisene oppover.

Dreyer advarer om konsekvensene av denne utviklingen.

Vanskelig å komme inn på markedet

Blant annet peker han på at prisnivået blir så høyt at det er vanskelig for mange å komme seg inn på markedet.

- I tillegg pådrar de som kjøper bolig i Oslo såpass høye gjeldsnivåer, at hvis eller når det kommer tøffere tider vil det bli krevende for dem, sier Dreyer til DN. 

- Blir prisveksten for sterk, kommer det perioder hvor det går ned, understreker han.

Ifølge Dreyer er det mye sunnere med en moderat prisutvikling. Han viser til tolvmånedersveksten i byer som Bergen, Trondheim og Tromså, som ligger på mellom tre til fire prosent.

- Det er ingen som vet hvordan fremtiden blir. Men det presset vi ser i Oslo nå, hvor det nærmest er kølappsystem i små to-romser i sentrum og i eneboliger i randssonen av byen, er tegn på ganske stor ubalanse i markedet, sier Dreyer.

Absorberer vekk tilbudet

Fremover venter Eiendom Norge at vi vil se en mer moderat prisutvikling. Dette er riktignok på et nasjonalt nivå.

Dreyer ser for seg at det vil bli flere boliger til salgs fremover.

Også i Oslo venter han at tilbudssiden vil bli større.

- Men etterspørselen er så stor at den absorberer det, sier han.

I månedene som kommer venter han å se en forsterket effekt av at Oslo, og de omkringliggende byene, kommer til å fortsette å øke prismessig.

- Kan bli skikkelig vondt

Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret mener en ikke nødvendigvis bør ønske seg så høy vekst i boligprisene.

- Når prisfallet en gang kommer, og det gjør det, også i Oslo, kan det bli skikkelig vondt, sa han til DN onsdag.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener den siste boligprisstatistikken viser hvor todelt den norske økonomien er.

- Boligprisene stiger kraftig i Oslo-området, mens de faller i Stavanger. Når flyttestrømmen inn til Oslo er stor og rentene i tillegg er lave, da fortsetter prisene oppover. Vi ser også at folk forventer at prisene skal opp - og da skjer jo nettopp det, sa han til DN onsdag.

Bruce tror ikke at prisveksten er over ennå, men venter at boligprisene vil roe seg ned etter hvert. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Sjekk boligprisene der du bor

- Boligeiere flest mindre sårbare for et boligprisfall

Kenan (28) hevder han taper salgskampen: - Vanskelig å drive ærlig i dagens boligmarked

Har du sett denne?

Nå kan du lukeparkere fra mobilen uten å sitte i bilen
Se her
00:26
Publisert: