Leilighetsprisene i Oslo vil stige med 25 prosent i år, sa administrerende direktør Grethe Meyer i Privatmegleren til DN denne uken.

Presset i boligmarkedet i hovedstaden ser ut til å fortsette. Torsdag kom tall fra Obos som viser at prisene på Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området har steget 23 prosent hittil i år.

Administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus beskriver boligkjøpere i Oslo som desperate, og opplever stadig flere tilfeller av kuppforsøk.

- Vi ser at budrunder stadig oftere blir kuppet og boligen selges før visning. Etter å ha vært i flere budrunder, blir en del helt desperate, sier han til DN.

Daglig leder Kjell Magne Solli i Nordvik og Partners Frogner solgte sammen med eiendomsmeglerfullmektig Vebjørn Myhre en leilighet på St. Hanshaugen i Oslo, som onsdag ble kuppet før visning.

Leiligheten på 57 kvadratmeter hadde en prisantydning på 2,9 millioner kroner. Før visning kom kjøper med et direkte bud til selger på 3,7 millioner kroner i tillegg til en fellesgjeld på 587.000 kroner.

Mener foreldre hauser opp stemningen

Nymark i Eiendomsmegler 1 ber boligkjøpere og -selgere være forsiktige med å forhaste seg.

- Fra vårt ståsted er ikke kupping ukomplisert. En del hopper over formaliteter og noen leser ikke salgsoppgaven. Vi anbefaler ikke å selge på denne måten, sier han.

For selger kan det være forlokkende å slå til på gode bud og slippe visning.

- Denne desperasjonen er et bekymringsfullt tegn. Vi har hatt lang tid med prisstigning, og ingenting vokser inn i himmelen. Vi anbefaler at folk tar det litt med ro, sier Nymark.

Han frykter at historien om studenter som har tjent gode penger i boligmarkedet får bre om seg.

- Foreldrene hauser opp stemningen. Alle studenter må ikke eie. Det må være greit å leie i noen år. Vi må bare minne om at det historisk har vært perioder med prisnedgang også i Oslo. Hvis denne galskapen fortsetter, vil det komme en nedtur.

- Jo tøffere marked, desto flere vil forsøke å snike i køen

Administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) mener kupping er et økende problem.

- Dette har tatt helt av i Oslo nå, sier han til DN.

Nef ser også økende tendenser til kupping i byer rundt Oslo, der etterspørselen er stor.

40,3 prosent opplever at flere boliger selges før visning nå enn for et år siden, viser Nefs medlemsundersøkelse som ble utført i sommer. 500 eiendomsmeglere deltar i undersøkelsen. I Oslo opplever 60,3 prosent av meglerne at flere boliger kuppes nå enn for et år siden.

- Generelt viser trenden at jo tøffere marked, jo flere vil forsøke å «snike i køen», sier Geving.

Eiendomsmegleren mister sin rolle

Han mener kupping er risikabelt fordi kjøper da hendvender seg direkte til selger, og at eiendomsmegleren dermed mister sin rolle som rådgiver.

Det kan for eksempel føre til at selger kan unngå å gi opplysninger av betydning, eller at kjøperen mangler finansiering, forklarer Geving.

Nef-sjefen trekker også frem at et kuppforsøk kan svekke kjøperens forhandlingsposisjon.

- Den interessenten som forsøker å kuppe på fredag vil som regel også være interessert på mandag. Interessenter som mislykkes med å kuppe boligen, har vist kortene sine. Når budrunden starter på mandag har selgeren den fordelen at han vet hva interessenten var villig til å by på fredag, understreker Geving.

Les mer om bolig på DN.no:

Mener utbyggerne overdriver boligbehov

- Det går ikke an at dette fortsetter de neste årene, det er helt umulig

- Anbefalt fra DNtv:

Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert:

Med denne teknologien håper Samsung å lage tv-ene mer best fargegjengivelse
Samsung sater på kvantepiksler.
01:26
Publisert:

Ny episode av DN-podkast: Vil delingsøkonomien føre til at bedriftene forsvinner?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no