De siste årene har sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets flere ganger spådd fall i boligprisene. Når han i dag venter en flat utvikling, er det med de feilslåtte prognosene tatt til etterretning.

- Egentlig ville vi vært litt mer negative, men de siste årene har boligprisveksten vært høyere enn vi har sett for oss. Det kan skyldes at vi enten har feilmodellert renteeffekten eller at det er noen forventningsstørrelser i bildet, sier Dørum og utdyper:

- Folk tenker: «Krisen treffer ikke meg. Jeg skal ha bolig». Så fortsetter de å drive boligprisene oppover, sier han.

- Det kommer til å bite

Onsdag gjestet Dørum Finans Norges boligkonferanse i Oslo. Konferansen rettet søkelyset mot boligpriser og økende gjeld i husholdningene.

I dag indikerer en rekke nøkkeltall at norsk økonomi er i ferd med å bremse kraftig opp: Detaljhandelen går ned, forventningene faller både i industrien og husholdningene og arbeidsledigheten stiger kraftig.

Samtidig fortsetter nordmenn å låne mer og mer.

I dag er boligprisene 5,6 prosent høyere enn i oktober ifjor, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Fra september til oktober falt prisene riktignok 1,2 prosent, ifølge statistikken.

- Utviklingen har kanskje begynt å bite litt på folk. Budskapet vårt er at det kommer til å bite mer fremover, tror Dørum.

- Bør vi frykte en boligboble?

- Det korte svaret blir: Nei, vi har ikke en boligboble. Det vi har hatt er en oljeboble i norsk økonomi.

- Ikke mindre bekymret

Dørum var invitert til boligkonferansen sammen med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Andreassen har lenge advart mot risikofaktorene knyttet til boligmarkedet. I flere år har han tatt til orde for at boligprisene kan falle med opptil 40 prosent.

- Jeg er ikke mindre bekymret i dag enn tidligere, men jeg er usikker på om det er en boligboble. Det eneste vi vet er at prisnivå og gjeld har steget mye, sier Andreassen i dag.

- Det jeg har undervurdert, er hvor lenge supersykelen på råvarer skulle vare. Nå har den imidlertid gått i revers - og det så det holder. Derfor er det lettere å se utløsende faktorer for at vi får et stort prisfall i dag enn for noen år tilbake, mener han.

Dempende effekter

Dørum i DNB Markets spådde under finanskrisen i 2008 et boligprisfall på 10 prosent. Etter at Norges Bank kuttet renten samme høst, tok det ikke lang tid før boligprisutviklingen snudde opp igjen.

- Vi har tatt utgangspunkt i at dersom arbeidsledigheten stiger med 1,0 prosentpoeng, faller boligprisene isolert sett med 10 prosent, forklarer han.

I dag venter meglerhuset en ledighetsoppgang på 1,5 prosentpoeng.

- Det skulle egentlig tilsi et boligprisfall på 15 prosent. Andre effekter demper imidlertid dette: Responsen på byggesiden, den fortsatte inntektsveksten og den videre nedgangen i rentene, tror Dørum.

Han legger til at en flat prisutvikling innebærer regionale forskjeller, med fall og oppgang i ulike områder av landet.


Les også: Finanstilsynet advarer: Kina-smell kan gi norsk lånetørke


- Det overrasker oss hvor høyt trykket er, men folk er redde for at toget skal gå  


Se DNtv: De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.