- For å sette i gang med å bygge, er man avhengig av salg. Derfor er dette et positivt utviklingstegn på 2016, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Tirsdag la han frem statistikken for igangsetting og salg av nye boliger i februar.

Salget av nye boliger de siste tolv månedene har ikke vært høyere siden 1970-årene. Også i februar var salget av nye boliger høyt, samtidig som igangsettingen av boliger falt med mer enn 40 prosent sammenlignet med samme måned ifjor.

Ifølge Jæger er det imidlertid ingen dramatikk i ubalansen mellom igangsetting og salg av nye boliger. Han mener salgsveksten hittil i 2016 indikerer at vi får en høyere igangsetting utover i året.

Rekordsalg på Østlandet

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse viser til at et svakt nyboligsalg i 2013 har ført til lavere

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse. (Foto: Adrian Nielsen)
igangsetting i ettertid. 

- Nå opplever vi rekordsalg på Østlandet. Det igjen vil føre til høyere igangsetting etter hvert som boligene blir solgt, sier han.

Bjørnstad trekker frem at mellom 60 og 70 prosent av boligene i et prosjekt må være solgt før bankene gir tillatelse til å starte byggingen. Dette gir et tydelig tegn på at igangsettingen øker etter en salgsøkning.

Samfunnsøkonomisk Analyse legger annenhver måned frem rapporten Econ Nye Boliger, som gir en oversikt over pris- og salgsutviklingen i boligprosjekter.

Bjørnstad viser til at deres statistikk også viser tendenser til at igangsettingen vil ta seg opp.

- Det har vært et veldig høyt salg i Oslo i lang tid, mens boligbyggingen har latt vente på seg. Så vi venter at byggingen vil ta seg opp, i lys av tallene vi ser fra Econ Nye Boliger, sier sjeføkonomen.

Behov for like mange boliger i år

Ifølge administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret er det behov for å igangsette omlag like mange boliger i år som ifjor.

- Omtrent 30.000 er det vi mener skal igangsettes i år, sier han, og viser til at Prognosesenteret vil komme med nye prognoser om et par uker.

Administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret. Foto: Terje Pedersen/
Administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret. Foto: Terje Pedersen/ (Foto: NTB scanpix)
Birkeland viser til at boligmarkedet i dag er preget av et høyt salg og at prisene holder seg på et høyt nivå.

- Det er ingen indikasjoner i markedet som tilsier at vi vil få en nedgang i boligproduksjonen i Norge i år, sier han.

- Når, og hvis, vi plutselig får et kraftig fall i bruktboligprisene vil det få implikasjoner for boligproduksjonen. Men foreløpig er det ingen ting som tilsier noe dramatikk her, understreker Birkeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Prøvde å kuppe leilighet for 200.000 over takst - kjøpte for 550.000 over takst etter budrunde

NHH-professor om rente-dilemma: -Hysterisk vanskelig

- Boligrente ned mot 1,0 prosent

- Boligfaste vestlendinger kan hindres fra å flytte til ny jobb i Oslo

Se DNTV:

- Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra en naturlig nedregulering i Rogaland
Hovedutfordringen for boligmarkedet er nå i Oslo, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Bygging av over 30.000 boliger ble satt i gang i Norge 2015. Det er en økning på 19 prosent fra året i forveien.
02:35
Publisert: