Det er en måned siden Norges Bank kuttet styringsrenten. Bankene fulgte etter og satt ned boliglånsrentene, som igjen førte til at boligkjøperne gikk inn i oktober måned med billigere boliglån.

Eiendomsmeglere i Oslo melder om et stabilt boligmarked, men tror ikke dette skyldes den ytterligere nedsettelsen av rentene.

- Vi har opplevd et bra marked i oktober med godt oppmøte på de fleste objekter og jevnt over stor budvilje og gode priser, sier daglig leder og eiendomsmegler Lars Erik Lindgreen i Aktiv Eiendomsmegling Majorstuen.

Ifølge ham er etterspørselen jevnt over større enn tilbudet i hovedstaden.

- Stort sett alle objekter vi har lagt ut har gått etter første visning, med mellom 8 og 15 interessenter på visning, sier Lindgreen.

 

Ingen boost av siste rentekutt

I forrige uke solgte han en leilighet i Messepromenaden 3 (se bildeserie) til 5,375 millioner kroner. Leiligheten var på 67 kvadratmeter, og hadde en takst og prisantydning på fem millioner kroner.

- Her hadde jeg 15 interessenter på liste, kun to budgivere, men det var fordi vi raskt passerte prisantydningen, sier Lindgreen.

Megleren mener imidlertid ikke at den siste runden med rentekutt har skapt betydelig effekter i boligmarkedet i oktober.

- Renten har vært lav en stund uansett, så det siste kuttet har ikke gitt noen umiddelbar boost. Om ikke annet er det et signal om at renten antakelig vil holdes lav i lang tid, hvilket er med på å opprettholde optimismen til egen økonomi i årene som kommer, sier Lindgreen.

Han tror ikke at det vil bli like enkelt å selge det meste over takst fremover.

- På generelt grunnlag kan det se ut som takstene er i ferd med å hente inn salgsprisene, og at vi dermed ikke kan forvente et marked utover vinteren der det meste går ti prosent over takst, sier Lindgreen.

 

Går til takst eller over

- Temperaturen i boligmarkedet er ganske lik det den var på samme tidspunkt i fjor. Det er normalt sett litt roligere på både visninger og i budrunder siste kvartal, sier eiendomsmegler og partner Anders Andersen i Nordvik & Partners St. Hanshaugen.

I oktober ifjor steg boligprisene, korrigert for sesongvariasjoner, med 0,9 prosent.

Andersen opplever at markedet i stor grad er selektivt. Boliger med «riktig» beliggenhet går ofte høyt, mens mer normale objekter kan være tregere å få solgt.

Ifølge ham har oktober vært en sterk måned med mange salg og gode priser.

- Men det har vært større mellomrom mellom de alle heftigste budrundene, veldig mye har gått til prisantydning eller litt over, sier Andersen.

Heller ikke han har opplevd at bankenes kutt i boliglånsrenter i slutten av september har gjort utslag i markedet.

-  Mange vi møter på visning er veldig positive til boligmarkedet, siden det er såpass rimelig å låne penger. Jeg synes ikke vi har merket en veldig stor effekt på at boliglånsrentene har sunket, da markedet har vært såpass sterkt i hele år, sier Andersen.

Ingen indikasjoner på svakhet

Administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund forklarer at oktober normalt er en måned hvor antall omsetninger faller og prisene bremser.

- For osloregionen har vi ikke indikasjoner på at oktober har vært en svakere måned enn normalt, selv om vi går fra måneder med høye omsetningsvolumer til moderasjon, sier Geving.

Han peker på at den historisk lave styringsrenten bidrar til å holde prisene på et høyt nivå.

- Det store spørsmålet nå er hvordan dette vil slå ut i januar og februar når boligmarkedet kommer for alvor i gang igjen, sier Geving, og understreker:

- Vi er redd for at styringsrenten vil bidra til å fyre oslomarkedet videre i januar.

- Bedre balanse

DNB Eiendom melder om at det i oktober har vært full fart på visningene i Oslo, og at alle typer boliger selges raskt til gode priser. Eiendomsmeglerne i DNB har i gjennomsnitt hatt 19 interessenter per bolig i oktober, som er på samme nivå som i september.

- Det er likevel ikke slik at alt går langt over takst slik vi så tidligere i år. Nå er det bedre balanse i prisene, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

For Eie Eiendomsmegling har antall solgte boliger gått ned fra september til oktober. Imidlertid har gjennomsnittsprisen gått opp.

Eie opplever at antall personer på visning holder seg stabilt, mens antall budgivere har gått noe ned i oktober.

Onsdag klokken 11.00 legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for hele landet i oktober. Følg med på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Prisene på disse boligene falt 0,7 prosent i oktober

Disse boligene falt 4 prosent i oktober

- Folk ligger ikke lenger i sovepose

Se DNTV: Én øvelse trener hele kroppen

Én øvelse trener hele kroppen
Men før du kan gjøre den, må du mestre disse tre baseøvelsene.
01:19
Publisert: