- Dette var vesentlig sterkere enn jeg hadde trodd, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen til DN om boligtallene som ble publisert tirsdag. Han trodde på forhånd at prisveksten i mars skulle ende på omtrent en halv prosent.

Boligprisene steg 1,9 prosent i mars sammenliknet med februar, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Tror påsken spilte inn

- Jeg tror den sterke mars-måneden i stor grad skyldes lav omsetning og påsketiden, sier Andreassen.

Det samme sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken:

- Den tidlige påskeferien gjorde at det var få salg i mars. Vi advarer mot å trekke forhastede konklusjoner basert på disse enkeltobservasjonene, skriver han i en oppdatering.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,2 prosent, og blir med det den sterkeste marsmåneden det siste tiåret.

Les saken her: Knallsterke boligtall: Sterkeste marspriser på et tiår

- Det jeg har som hypotese er at vi har et selektiv marked, og de lavere rentene gjør at gode ting går bedre enn før og de dårlige tingene blir solgt. Det er mye usolgti markedet for tiden, sier Andreassen.

Han understreker at det er «gledelig» å se prisvekst også i oljebyene i Norge, som har svakt utvikling i boligmarkedet i lang tid.

Sjekk boligprisene der du bor

To ting bekymrer

Selv om boligtallene er sterke, er det likevel to faktorer som bekymrer Andreassen: fallende kjøpekraft og dårlig lønnsutvikling.

- Jeg tror det begynner å sige inn for folk flest at renten ikke skal opp igjen, men jeg frykter at folk ikke har tatt inn over seg at kjøpekraften faller og at det ikke kommer noen lønnsvekst av betydning på grunn av de lave rentene og tilstanden i den norske økonomien, sier Andreassen.

Han tror på et noe svakere boligmarked ut året, og en prisvekst på fem prosent for 2016.

- Jeg tror fortsatt bildet er at boligprisene kommer til å moderere seg utover året, sier han.

Også Handelsbankens økonomer tror på en avtagende prisvekst ut året, men tor regionale forskjeller vil bli enda tydeligere.

- Voldsomt sterkt

Administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund synes også mars-tallene er særdeles sterke.

- Dette er voldsomt sterke tall, og bekrefter vår bekymring for ubalanser i boligmarkedet. Styringsrenten trumfer alt, det er åpenbart at billig og lett tilgjengelig kreditt i kombinasjon med høy kjøpekraft bidrar til en uforholdsmessig sterk prisvekst i de regionene som ikke er rammet av oljesmellen, sier han til DN.

Les også på DN.no:

Solgte leilighet 840.000 kroner over takst: - Helt ekstremt  

Boliglånsrenten falt 0,05 prosentpoeng i februar  

Disse boligene har steget 11,5 prosent i år  

Tjener mindre på utlån

Nylig ble en Oslo-leilighet solgt for Solgte leilighet 840.000 kroner over takst: - Helt ekstremt , og ekspertene mener det er stor konkurranse om få boliger.

- Den positive psykologien i boligmarkedene på Østlandet forsterkes av moderat ledighet og sterk tro på egen økonomi. I tillegg er boligmarkedet preget av veldig sterk konkurranse om alt for få objekter, sier Geving.

Fått med deg denne?

 

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.