Antallet studenter som eier egen bolig, har økt med 3 prosentpoeng siden i fjor.

En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup viser at 17 prosent av studenter i aldersgruppen 19 til 29 år eier egen bolig. I fjor var det 14. Dette til tross for at boligprisene aldri har vært høyere.

– Tross høye boligpriser, og mer usikre tider i norsk økonomi fortsetter unge å stresse inn i boligmarkedet. Inngangsbilletten er høy, og de ferske tallene vitner om at mange foreldre har gravd dypt i lommeboken for at barna skal realisere boligdrømmen, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Tirsdag la Eiendom Norge fram boligtallene for juni.

Tallene viste at boligprisene aldri hadde vært høyere enn i juni, og prognosene for vekst i 2016 er justert opp fra 3 til 5 prosent til 7 til 8 prosent på landsbasis. Boligprisene er 7,3 prosent høyere enn for et år side.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Sårbar gjeld

Prisveksten i det norske boligmarkedet de siste årene har gjort at bolig ses på som en av de beste måtene å plassere pengene sine på.

Det har imidlertid mye å si hvordan man finansierer boligkjøpet.

Reitan advarer studenter mot å hive seg inn i boligmarkedet uten å ha sett grundig på både personlig økonomi og fremtidsplaner først.

– Høy gjeldsgrad gjør økonomien svært sårbar. Som student kan det være vanskelig å vite med sikkerhet hvor man vil få jobb etter fullførte studier. Studiene kan også åpne muligheter for utenlandsopphold, eller andre grunner til forflytning. Det er vanskeligere om du er boligeier, sier hun.

Ingen garantier

Samme undersøkelse viser også at den generelle andelen boligeiere mellom 19 og 29 år, inkludert de som er i arbeid, ligger på 30 prosent, 2 prosentpoeng lavere enn i fjor.

De sterke boligprisene har gjort mange til boligmillionærer og ført til at mange som er på vei inn i markedet, ønsker å oppleve det samme, sier Reitan.

– Men ingen vet med sikkerhet hvordan boligprisene vil utvikle seg fremover, og det følger ingen garantier med et boligkjøp.


Les også: Lund Svindal henter 50 mill. til ny app

Vippser inn 30 prosent flere kunder

God for over hundre millioner

 

Se DNtv:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.