Boligprisene falt med 0,2 prosent i november sammenliknet med oktober, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene imidlertid 0,5 prosent høyere enn i oktober.

- På tampen av boligåret 2011 kan vi slå fast at markedet går inn for en myk landing med avdempet prisvekst og normalisert omsetning etter et meget aktivt år, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Boligprisene er nå 8,5 prosent høyere enn i november 2010.

- Pristigningen på 9,8 prosent gjennom inneværende år regnet fra desember 2010 kan i stor grad tilskrives første kvartal da prisen steg unormalt mye, påpeker Laugen.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra oktober til november:

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i november 2011 var 26 dager, mot 25 i oktober. I november 2010 var formidlingstiden 30 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.- Godt fundert prisutvikling
- Så lenge vi ikke får en vesentlig økning i arbeidsledigheten eller at den internasjonale finanskrisen blir kanalisert inn i Norge gjennom bråstopp i finansinstitusjonenes mellomfinansiering, slik det skjedde i 2008, er aktiviteten og prisutviklingen i boligmarkedet godt fundert, sier Laugen.

Nå ligger det 11.830 boliger på Finn.no, mot 13.866 foregående måned. I november 2010 lå det 13.028 boliger på Finn.no.

Omsetningsrekord
I november ble det formidlet 6.312 boliger, mot 8.041 boliger i oktober (oktobertallene er revidert opp fra 6.874). Så langt i år har det blitt solgt 78.908 boliger på landsbasis. Dette betyr omsetningsrekord ettersom antall solgte bruktboliger allerede har passert fjoråret, som også var et rekordår.

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres måneden etter.

Les mer:
Dette kan hindre at boliglånsrentene øker
- Boligmarkedet er særdeles usunt slik det er nå
Tror prisstigningen vil fortsette

DN.no/kalkulator:
Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt
Så mye kan du låne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.