- Vi ser at prisen på boliger i Norge fortsatt ser ut til å være stigende, til tross for nedgang i sommer, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Den siste tiden har det vært spådd at boligprisene er på vei ned. Siste boligprisstatistikk fra eiendomsmeglerbransjen viste en nedgang på 2,1 prosent i juli i forhold til juni. Sesongjustert var prisene ned 1,2 prosent sammenliknet med juni.

Jæger mener det er ulogisk å tenke at boligprisene vil falle når det fortsatt er boligmangel i Norge. Ifølge tall fra SSB og Boligprodusentenes forening bør det bygges 38.000 boliger hvert år for å imøtekomme befolkningsveksten, mens det nå bygges langt færre.

Het tomtemarked
Jæger peker ut den harde konkurransen om de beste tomtene som den viktigste årsaken til at boligprisene vil øke.

- I Oslo er det stor konkurranse om tomtene. Dette presser prisene på tomter opp, noe som igjen gjør det vanskelig for boligprodusentene. Når det produseres færre boliger enn etterspørselen tilsier, vil du selvfølgelig få økte priser, sier Jæger.

Han peker også på at byggekostnader i Norge har økt det siste året. En av årsakene til dette kan være at tømmerselskapene har sett seg nødt til å øke prisene på tømmer for å komme i pluss.

 

Jæger tror den synkende viljen blant boligprodusentene til å starte nye prosjekter virker direkte inn også på bruktboligmarkedet. Dermed vil det altså bli en generell prisstigning.

- Det må bli større vilje blant kommunepolitikerne til å tilrettelegge for boligbygging, spesielt når det gjelder leiligheter, sier Jæger.

Et av tiltakene han etterlyser er regulering av flere tomter, slik at tomteprisen ikke skremmer boligprodusentene vekk fra viktige markeder.

Enebolig på Karl Johan
Dagens rapport fra Boligprodusentenes forening viste at det har blitt bygget 25 prosent færre leiligheter i løpet av første halvår i 2013, sammenliknet med samme periode i fjor.

- En slik utvikling er bekymringsverdig fordi det er dette segmentet vi trenger mer av. Vi ser at prisene på leiligheter i Oslo er i sterk vekst, sier Jæger.

Han peker på at det ikke er plass til flere eneboliger i Oslo, og at det derfor blir enda viktigere å byggeå flere leiligheter, som kan lette presset på prisene.

Videre mener Jæger at samferdselsårene skaper problemer og ytterligere økt press på boligprisene i byene, spesielt Oslo.

- Politikerne burde bygge flere t-banelinjer og åpnet for bedre kollektivtilbud, slik at vi kan lette presset på boligmarkedet i Stor-Oslo ved å motivere flere til å flytte ut av sentrum, sier Jæger.

Administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret er enig med Jæger.

- Vi pleier å spøke med at alle vil bo i enebolig på Karl Johan, men alle vet jo at det ikke er fysisk mulig, sier han.

Les også:

Tror ikke på lavere boligpriser
Boligprisene falt i juli
Boligrushet uteble (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.