Boligprisene steg 0,1 prosent i mai sammenliknet med april, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,1 prosent i forhold til april (se forkl#229 i faktaboks).

Boligprisene er nå 6,5 prosent høyere enn i mai 2012, og 5,8 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

Prisene er 6,5 prosent høyere enn i mai 2012. Uendrede priser fra mai og ut året gir en prisvekst på 6,3 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 31.800 kroner. Da boligprisene var på det laveste etter finanskrisen, bunnet boligprisene ut i desember 2008 med en kvadratmeterpris på 21.000 kroner.







– Maitallene er som forventet. Normalt flater boligprisene ut i mai og juni fordi flere bruktboliger legges ut for salg i vårmånedene. Denne trenden gjør seg også gjeldende i år. Antall bruktboliger som er lagt ut for salg nå i mai, har vært høyere enn tilsvarende måned i fjor og vesentlig høyere enn i april. En unormal kald april måned kan tyde på at flere har valgt å vente med boligsalget til våren er i emning, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra april til mai:

Tabeller: Sjekk boligprisene der du bor

Tromsø har størst prisstigning
Prisutviklingen for de største byene viser at Tromsø fortsatt innehar den sterkeste prisveksten. Boligprisene i ishavsbyen har de siste 12 månedene steget hele 11,8 prosent. Trondheim og Sandnes følger deretter med henholdsvis 9,2 prosent og 8,1 prosent. Kristiansand ligger nederst med kun 0,6 prosent prisvekst det siste året.

- Dette viser at vi fortsatt har et differensiert boligmarked i Norge, hvor boligprisutviklingen varierer mye, både fra by til by, og fra fylke til fylke. Det bygges fortsatt for få boliger i typiske pressområder, som bidrar til en sterkere prisvekst i disse områdene. Andre steder, hvor det foreligger et mer ”mettet” boligmarked, vil prisutviklingen være mer moderat, sier Dreyer.

- Omsetningstallene viser også at boligmarkedet nå er preget av en sterkere tilbudsside enn tidligere i år. Det er flere objekter å velge mellom og mindre konkurranse mellom potensielle kjøpere. Budrundene går litt tregere og flere visninger må kanskje påregnes før boligen selges. Dette bidrar til å dempe prisutviklingen, sier Dreyer.

Raskere salg
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 28 dager i mai, 1 dag mindre enn i april og samme formidlingstid som tilsvarende måned ifjor.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.



Samtidig viser prisstatistikken at antall solgte boliger har gått betydelig ned i mai sammenliknet med tilsvarende måned i fjor, og salgstallene er kun marginalt høyere enn forrige måned, til tross for et relativt høyt utbud av bruktboliger i mai måned. Antall solgte boliger i mai er cirka 14 prosent lavere enn tilsvarende måned i fjor, noe som delvis kan forklares med mange helligdager.

Nå ligger det 13.870 boliger på Finn.no mot 11.723 boliger foregående måned. I mai 2012 lå det 13.544 boliger på Finn.no.

I mai ble det formidlet 6772 boliger mot 8249 boliger i april (apriltallene er revidert opp 24 prosent, fra 6610)

Statistikken produseres normalt 3-4 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige rundt 20 prosent når statistikken revideres måneden etter. Legges en stigning på 24 prosent til grunn også for mai, kan det ha blitt formidlet rundt 8451 boliger i mai.

Les også:
Oslo-leilighet gikk én million over takst

- Boligprisvekst på under 1 prosent

33.000 nye boliger i år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.