Oppbyggingen av gjeld blant husholdningene gjør de nordiske økonomiene mer sårbare til korreksjoner i boligprisene.

Det skriver Morgan Stanley i en oppdatering fredag.

- Boligprisene i Norge og Sverige ser mest overpriset ut, skriver Morgan Stanley. De tror en korreksjon i boligprisene på 20 prosent i Norge eller Sverige vil redusere BNP med 2,5 prosent.

Meglerhuset ser også at bekymringen for husholdningenes gjeldsnivåer står i veien for videre pengepolitiske lempelser.

«Vi venter ytterligere tiltak innen makroregulering, som høyere kapitalkrav til bankene i Sverige på kort sikt, for å adressere sårbarheten, men frykter at dette vil ha begrenset kapasitet», heter det.

Robuste, men...

De anser bankenes balanser i de to landene som robuste, men basert på erfaringer fra Nederland kan et boligprisfall på 20 prosent føre til 12 til 25 prosent lavere resultat på grunn av lavere inntekter og høyere tapsavsetninger.

Morgan Stanley har en overvektsanbefaling på DNB-aksjen med kursmål på 125 kroner.

Meglerhuset tror DNB vil presentere bedre marginer enn konkurrentene på grunn av bedre reprisingstrender og utlånsvekst på to prosent. De ser også at nibor faller mindre markant enn andre interbankrenter.

Det at banken klarer å øke kapitalen med rundt 100 basispunkter per år før utbytte, bør dempe kapitalbekymringene, skriver meglerhuset.

Med en dempet utbyttegrad på 25 prosent bør kapitalkravene lett møtes innen 2016, mener Morgan Stanley.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.