- Dette er kjempesterke tall, men de kom ikke som noe sjokk, sier Nejra Macic i Prognosesenteret om de nye boligtallene som ble lagt frem onsdag.

- Disse tallene føyer seg bare inn i rekken av andre sterke boligtall tidligere i uken. Dessuten har meglerne meldt om fortsatt høyt trykk i boligmarkedet, forklarer hun.

De nominelle boligprisene falt 0,1 prosent i september sammenlignet med august, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,9 prosent.

Etter en prisoppgang på 1,3 prosent i september, har boligprisene i Oslo steget hele 18,5 prosent det siste året.

Les hele saken her: Ny landsomfattende rapport: Sterke boligpriser i september

- Her kan det bli en sterkere bolighøst enn normalt, men jeg begynner å lure på om det kan roe seg litt ned neste måned. Trolig vil det bli lavere og lavere vekst fremover, for det kan ikke fortsette sånn i det uendelige. Samtidig tror jeg ikke på noen brå korreksjon, sier Nejra Macic til DN.

- Altfor få ser risikoen

Flere boliger i Oslo ble denne uken satt opp i pris etter at en samlet eiendomsmeglerbransje for et par uker siden ble enig om å bli kvitt såkalte lokkepriser, priser som er satt lavt for å lokke flest mulig på visning for å få i gang budrunder.

Nå advares det om at meglerbransjens oppgjør med lokkepriser kan medføre at bankene låner ut enda mer penger og boligkjøperne byr opp prisene enda mer: Høyere prisantydninger kan gi høyere gjeld dnPlus (DN +)

Også Nejra Macic er redd for at dette kan skje:

- Ja, jeg er litt redd for at denne nye praksisen kan virke mot sin hensikt og føre til enda høyere boligpriser. I Oslo har det nesten blitt normalt å by 500.000 over prisantydning i en budrunde. Altfor få ser risikoen ved å gjøre dette.

- Prisforventningene er sterke, og boligkjøpere er overbevist om at de vil få igjen pengene sine uansett. Om denne holdningen vil endre seg med det første, det er jeg ikke sikker på. Hvor mange banker som velger å følge Nordeas renteøkning, kan påvirke dette, sier hun.

Les også: Tror flere vil øke boliglånsrenten dnPlus (DN +)

- Fortsatt skjør økonomi

Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets skriver i en oppdatering at boligprisveksten har akselerert fra og med mars i år, og årsveksten har gått fra 4,4 prosent i februar til å være tosifret i september.

- Siden mars har den månedlige veksten ligget på om lag én prosent. Det er nok mange faktorer som har bidratt til boligprisveksten, men de lave rentene har trolig vært en viktig driver. Derfor har den sterke boligprisveksten også betydning for Norges Bank, skriver hun.

I forrige pengepolitiske rapport bidro den sterke boligprisveksten til å trekke opp anslagene for privat etterspørsel, både som følge av økte investeringer i bolig og økt privat forbruk på grunn av økt boligformue.

I tillegg gir sterk boligprisvekst, kombinert med høy gjeld i norske husholdninger, økt risiko for finansielle ubalanser.

- Vi venter at styringsrenten holdes uendret i desember i tråd med at norske nøkkeltall fortsetter å vise bedring. Dagens boligpristall støtter opp under denne forventningen. Norsk økonomi er imidlertid fortsatt skjør, derfor er det langt frem før en eventuell renteheving, skriver Strøm Fjære.

- Vi får se hva som skjer etter jul

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets sier til DN at dagens boligtall var tett på det som Norges Bank ventet.

- Vi ser en prisvekst utover høsten, men hvor høyt det kan gå - det er «anyone's guess». Det kommer helt an på hva folk har råd til og hvor mye gjeld de tåler, sier han.

Han peker på at boligprisene stiger generelt mye på øst- og innlandet, der hvor den økonomiske utviklingen er best. Og det er ikke bare i Oslo at prisveksten er bratt: I Hamar stiger boligprisene med nærmere 15 prosent nå.

Les mer fra rapporten:
Oslo-prisene: Boligprisveksten i Oslo skyter fart
 Stor oversikt: Sjekk boligprisene der du bor

Siden renten ikke kan falle særlig mer og inntektsveksten er moderat, tror seniorøkonomen at toppnivået begynner å nærme seg.

- Men det kommer neppe noe brått omslag, det er ingenting som tilsier det. Vi får se hva som skjer etter jul, om det kan bli innstramminger i lånemulighetene. En saftig økning i byggeaktiviteten vil også bidra til å dempe boligprisstigningen på sikt, sier Hov.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.