Saken er oppdatert.

Boligprisene stiger igjen, etter å ha flatet ut juni.

I juli steg prisene med 0,1 prosent sammenliknet med måneden før, viser bruktboligprisstatistikken Eiendomsverdi har utarbeidet for Eiendom Norge, som ble lagt frem tirsdag.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,9 prosent (se forklaring i faktaboks).

Bransjeorganisasjonen ventet på forhånd at julitallene skulle vise fall.

- Prisoppgangen i juli var uventet, da prisene normalt går ned i juli måned, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

- Dette er den sjette måneden med sesongkorrigert vekst. Tallene vitner om et sterkt boligmarked, selv om aktiviteten som vanlig har vært lav i feriemåneden, sier meglertoppen.

Utviklet seg forskjellig

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Norge er nå på 31.339 kroner.

Prisene er 2,6 prosent høyere enn de var i juli 2013, viser den ferske statistikken. Hittil i år er prisene 1,1 prosent høyere enn de var i 2013, og uendrede priser ut året gir en vekst på 1,4 prosent.

Dreyer understreker at det er leilighetsmarkedet som drar opp prisveksten i juli.

- I sommer har det særlig vært press på de mindre leilighetene i de store byene, sier han.

Prisene utviklet seg forskjellig for de ulike boligtypene i juli:

 

Stiger mest i Tromsø

Samtidig hadde Tromsø den sterkeste veksten med en oppgang på 0,9 prosent i juli. Deretter følger Oslo med 0,5 prosent og Bergen med 0,4 prosent.

- Boligprisene har over lengre tid steget vesentlig mer i Tromsø enn i resten av landet, sier Dreyer.

12-månedersveksten i Tromsø er nå på hele 12,3 prosent, opplyser han. Til sammenligning har både Stavanger og Kristiansand en negativ årsvekst på henholdsvis 1,4 prosent og 0,8 prosent. 

Raskest og tregest

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 50 dager i juli, mot 33 dager i juni. Til sammenligning var formidlingstiden 40 dager i juli 2013.

- Vi forventet at omløpshastigheten ville stige i juli fordi det legges få boliger ut for salg i denne måneden. Det som er blitt solgt i løpet av juli er hovedsaklig boliger som ble annonsert før ferien, sier Dreyer.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

 

- Normal aktivitet

I juli ble det solgt 4.268  bruktboliger mot 9.040 boliger i juni og 9.217 boliger i mai.

Nå ligger det 10.697 bruktboliger på Finn.no mot 13.673 i juni og 15.415 i mai. I juli 2013 lå det 9.932 boliger på Finn.no.

- Det har vært normal aktivitet i juli sammenlignet med tidligere år. Juli er sammen med desember måned i året det selges færrest boliger, sier Dreyer.

Faller vanligvis

Tidligere år har boligprisene falt juli.

- I juli er det vanligvis lavere aktivitet i boligmarkedet, noe som også gir svakere prispress, og derfor faller prisene normalt i juli, påpeker analytikerne i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport tirsdag.

DNB Markets ventet på forhånd at dagens tall skulle vise en sesongkorrigert oppgang på 0,3 prosent fra juli til juni.  Meglerhusets prognose viser at prisene samlet skal  stige med én prosent fra 2013 til 2014.

Skal meglerhuset få rett, må prisene falle i høst.

- Vi tror arbeidsledigheten kommer til å begynne å stige litt i høst, og da kan vi se en nedgang i boligprisene, sa analytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets før tallene ble publisert tirsdag.

Eiendom Norge reviderte i forrige måned sin prognose til en oppgang på to prosent i gjennomsnittlig boligpris fra 2013 til 2014. Ved starten av året var forventningen en nedgang på 1 til 3 prosent.

I forrige uke viste statistikk fra Garanti Eiendomsmegling at prisene på borettslagsleiligheter steg med 0,7 prosent i juli sammenlignet med måneden før. Kvadratmeterprisen på brukte Obos-boliger i Oslo-området var imidlertid 0,4 prosent lavere i juli enn i juni.

Les også:
Fredriksen-selskaper bøtelagt for olje-juks
Tjener mest i Skandinavia
Fortsatt Bjørvikakaos  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.