– Vi ser den samme trenden i hele Skandinavia: Boligprisene i hovedstedene skyter i været mens distriktene sakker akterut boligprismessig.I København har vi sett denne trenden helt siden finanskrisen og i Stockholm enda litt før det.  I Norge har trenden først blitt tydelig i løpet av det siste året, sier konsernsjef Trond Mellingsæter i Danske Bank. Og legger til: – Det er ikke lenger ett boligmarked i Norge, det er mange.

44.2 prosent vekst på seks år
Ifølge Eiendom Norge har boligprisene steget med 12,2 prosent i Oslo, mens veksten for landet under ett er 7.7 prosent. I København har prisene steget med hele 44,4 prosent siden 2009, mens veksten i resten av Danmark er 16 prosent. I motsetning til Norge og Sverige hadde Danmark et boligkrakk etter finanskrisen, så den solide vekstraten skjer fra et lavt nivå.

(saken fortsetter under grafikken)

 

Må bygge mer
Mellingsæter sier det vanskelig å forklare hva den sterke veksten i boligprisene i hovedstedene. skyldes, men en viktig faktor er urbaniseringseffekten. 

– Folk vil til byene. Det ser vi i alle de tre skandinaviske hovedstedene. Det er en del av en global trend. Det må bygges flere boliger i byene til priser folk har råd til, sier Mellingsæter.

Boligprisene i Oslo stiger også fordi folk vil ha "hytte i byen", ifølge Danske Bank.

Det er tre trender som drar opp i prisene i Oslo.

  • Distriktsinvestorer kjøper i Oslo:  Boliginvestorer i distriktene  investerer i leiligheter i Oslo heller enn i sin lokale by. De opplever objektene i Oslo som tryggere investeringsobjekter.
  • Hytte i byen:  En økende trend er at nordmenn med boligadresse i utlandet kjøper «hytte i Oslo», altså en leilighet som de bruker når de besøker Oslo og som gjerne står tom resten av året uten at den blir leid ut.
  • Kjøper til barna: godt voksne folk fra hele landet kjøper leilighet i hovedstaden. Mange av disse ha gjerne barn som bor i Oslo.

Er det de samme trendene  som bidrar til å dra opp prisene i resten av Skandinavia?

- Det ville overraske meg om Oslo skiller seg ut i denne sammenhengen, sier Mellingsæter.

Boligprisene i Oslo stiger også fordi folk vil ha
Boligprisene i Oslo stiger også fordi folk vil ha "hytte i byen", ifølge Danske Bank. (Foto: Thomas Haugersveen)

Han vil ikke spekulere om det er en boble i boligmarkedet, men slår fast:

– Vi ser ikke om det var en boble, før den sprekker.

 

Les også:

- Det er helt ekstremt. Jeg hadde 91 personer på listen  

- Vi er ikke inne i en krise

- Om jeg ikke finner en jobb vil situasjonen bli kritisk

Frykter norsk nullrente dn+  

DNPLAY:  De fem beste vinkjøpene i høst

De fem beste vinkjøpene i høst

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.