Leieprisene for leiligheter i Oslo økte med 1,9 prosent i årets første kvartal, og ligger nå 5,3 prosent høyere enn i fjor på samme tid, viser Oslo Boligbygg KFs markedsleiestatistikk for årets første kvartal.

- Dermed har vi nådd en ny pristopp, sier markedsdirektør John Ingar Danielsen i Boligbygg, som drifter, forvalter, eier og leier ut kommunale boliger. 

Snittprisen for en leieleilighet i Oslo er nå rekordhøye 12.400 kroner i måneden. Gjennomsnittlig leiepris i Sentrum Vest har for første gang rundet 13.000 kroner, og ligger nå på 13.300 kroner. Oslo sør har lavest priser med 10.900 kroner.


Etter prisoppgangen i april steg bruktboligprisene til sitt høyeste nivå noen sinne på landsbasis, viser tall Eiendom Norge la frem sist uke.

Les sakene:
Tidenes høyeste boligpriser
Finner bare én åpenbar forklaring på boligprisveksten  

Selv om prisene for brukte leiligheter i Oslo har steget drøyt fire prosent i år, er de fortsatt 2,5 prosent lavere enn for et år siden, og 2,6 prosent under pristoppen fra mai 2013.

Rekordmye til leie
 

I mai i år var det 2.027 boliger til leie i Oslo på Finn.no. Det er det høyeste antall som er målt i mai noe år, og det er 300 boliger mer enn i mai 2013.

- I likehet med Opinion, som utarbeider vår rapport, er vi både overrasket over prisveksten i første kvartal, og at det er et veldig stort tilbud. Tilbudet har økt voldsomt sammenliknet med samme kvartal i fjor, sier Danielsen.

- Et stort tilbud kan normalt dempe prisene, men gjør ikke det nå. Hvorfor det er slik har vi ikke noen gode svar på, sier Danielsen.

Han er nøkternt avventende til mulig prisvekst i resten av året, selv om Boligbygg har en prognose på tre prosent vekst for 2014.

Vanligvis er det sterkest prisvekst i andre kvartal, men Danielsen ser ikke bort fra at noe av denne veksten allerede ble tatt ut i årets første kvartal.

Venter salg av utleieleiligheter

- Over lang tid har vi merket en sterk økning av nye utleieboliger i markedet, samtidig må det mer innsats til for å leie ut boligene til en god pris, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Han forventer at prisene skal fortsette å tikke forsiktig oppover ut året.

Samtidig ser han en effekt som kan begrense utbudet.

- Vi tror at boligene som ble satt i utleie da bruktboligmarkedet var tregt snart skal selges, sier Farmakis.

Les mer om bolig:
- Boligmarkedet fungerer ikke dnPlus  

Boligbekymring dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.