- Jeg er ikke overrasket. Trykket i boligmarkedet fortsetter og prisene blir kraftig stimulert på grunn av lav rente og sterk konkurranse bankene imellom. Nordmenn er lure, men når alle skal være lure samtidig - da får man slike utslag, sier partner Bjørn Erik Øye hos Prognosesenteret til DN.

Boligprisoppgangen er nemlig langt fra over:

Boligprisene steg 1,1 prosent i februar sammenlignet med januar, ifølge bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,5 prosent.

Dermed har de sesongjusterte boligprisene steget 14 måneder på rad: Boligprisene steg for 14. måned på rad

- Som fortjent

Øye mener nordmenn har boligpriser som fortjent.

- Boligkjøperne kan skylde seg sjæl for de boligprisene vi har. Både ekteskap, skilsmisser og barnefødsler er statistisk sett spredt over hele året, men «alle» vil flytte på seg i januar og februar. Jeg ser ingen logikk i det, sier han.

- Mitt tips er å tenke noe mer langsiktig på et boligkjøp. Da kan man kjøpe på høsten og slippe å havne i disse «hysteriske» budrundene over nyttår, sier Bjørn Erik Øye.

- Boligprisene fortsetter oppover. Når er grensen nådd?

- Jeg tror ikke vi har noen boligboble. Selv om boligprisveksten har vært eventyrlig opp gjennom årene, er det ingenting som tyder på at prisene ikke skal stige mer. Våre modeller viser vekst i år og neste år, vi tror på 5 prosent vekst i år - men nå ligger vi an til å gå enda høyere. Jeg ser ingen forstyrrende elementer som vil bremse boligprisutviklingen fremover, sier Øye.

- Det er vanskelig å si når nok er nok. Vi toucher opp mot grensen, men så ser vi at grensen beveger seg litt oppover hele tiden, bemerker han.

- Kjøp i mai

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen påpeker at boligpristallene for februar var sterkere enn ventet.

- Spesielt overrasket er jeg over at det fortsatt er god vekst i «oljeland». Men mye dras av småleiligheter i Oslo og Bergen. Det er litt pussig at prisveksten er så sterk. Normalt får vi halve årsveksten i disse to første månedene, men jeg tror veksten flater ut, sier han til DN.

Andreassen anbefaler å selge bolig i januar og februar og kjøpe bolig i mai.

- Krokusen må ikke blomstre og huset være i fin-fin vårform for at det skal kunne selges, sier han.

Eika-økonomen tror at de fleste må oppjustere boligprisprognosene:

- Prisveksten kan komme opp mot 7 prosent i år hvis prisene i Rogaland og Agder-fylkene holder seg i positivt lende, sier Andreassen.

Les mer om bolig:
Meglertopp bekymret for prisveksten  

- Utviklingen vi ser i boligpriser og husholdningsgjeld gir grunn til uro  

Har steget 17,8 prosent på 12 måneder  

Dropper avdrag på bolig – sparer i fond 

«Alle» leiligheter over prisantydning dn+  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.