Nå kjølner boligmarkedet. Fra september til oktober falt boligprisene på landsbasis 1,2 prosent.

Ikke siden 2010 har færre boliger blitt solgt i en oktobermåned enn i år, viser bruktboligprisstatistikk utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Se hva boligene der du bor ble solgt 
for ved å trykke på kartet under:

Det kan få store og negative konsekvenser for deg som selger dersom boligen blir liggende for lenge til salgs i markedet, ifølge professor Tore Bråthen ved Handelshøgskolen BI.

En realistisk pris blir desto viktigere når markedet kjøles ned, fastslår han.

- Det er drepen for en bolig hvis du legger den ut for høyt, slik at den viser seg å være uselgelig til den prisen. Alle i eiendomsbransjen vet at boliger som ligger ute lenge "surner". Da kan det bli vanskelig å få solgt den og i hvert fall til en skikkelig pris, sier Bråthen til DN.

Han påpeker også at megler ikke har lov til å bidra til at eiendommen legges ut til alt for lav pris, eller såkalt «lokkepris».

Professor Tore Bråthen ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Professor Tore Bråthen ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI. Foto: Berit Roald / SCANPIX (Foto: NTB scanpix)

Risiko

Fordi meglere ikke har lov til å legge ut en bolig for salg med lavere pris enn han vet at selger vil akseptere, kan selger i stor grad påvirke prisingen.

Bråthen mener det finnes mange eksempler på selgere som mener det er mulig å få mer for boligen enn megler antar.

Det kan koste deg dyrt om du overvurderer markedet.

- Hvis du som selger tvilholder på en pris som viser seg å være alt for høy, løper du en risiko for at boligen ikke blir solgt. Kanskje må du også etter lang tid i markedet, selge til enda lavere pris enn megleren hadde forespeilet fordi markedet har sett at boligen ikke er tilstrekkelig attraktiv, understreker han.

- Orienter deg

Fagdirektør for bolig Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet anbefaler forbrukere å orientere seg godt i markedet før de kjøper eller selger en bolig.

- Den vanlige forbruker kan og bør orientere seg i markedet. Da kan du analysere og beregne deg frem til hva som vil være en rimelig pris, sier han til DN.

Bartholdsen mistenker at mange meglere benytter saftige prisvurderinger for å vinne salgsoppdrag, noe som i ytterste konsekvens kan føre til du blir sittende med boligen usolgt, fordi den ikke treffer prisene i markedet.

- Har du orientert deg, kan du gjennomskue meglere som forsøker å kapre oppdraget ditt ved å forespeile en urealistisk pris for boligen du skal forsøke å selge, sier han.

Dagens Næringsliv lanserer karttjenesten DN Boligbasen, som gjør det enklere å holde seg orientert i boligmarkedet Her kan alle gratis søke opp hva en eiendom ble solgt for og hvem som kjøpte den.

  • Les mer: Ny søketjeneste: Se hva boligen ble solgt for

Eiendomsmegler Nils Nordvik i eiendomsmeglerselskapet Nordvik & Partners.
Eiendomsmegler Nils Nordvik i eiendomsmeglerselskapet Nordvik & Partners. (Foto: Gunnar Blöndal.)

Is i magen

Partner og eiendomsmegler Nils Nordvik i eiendomsmeglerselskapet Nordvik & Partners merker at boligkjøperne har endret atferd i takt med markedets avkjølning den siste tiden.

- Kjøperne tenker veldig og går og lurer på hva som kommer i neste uke. De bruker lenger tid, sier han til DN.

Nordvik er likevel ikke bekymret for at usolgte boliger skal ligge for lenge i markedet. Han mener boligselgere kan ta seg råd til å sitte med en usolgt bolig litt lenger.

- Det er så lav rente nå, hvorfor skal du gjøre panikksalg da? Omsetningshastigheten på en bolig trenger ikke å være to uker. Den kan godt være 3 eller 4 måneder, det gjør ikke noe det, mener eiendomsgründeren.

Han mener boliger gjerne kan prises litt over «normalpris».

- Det er viktig å ha is i magen hvis du skal selge. Vær åpen for å gå ned litt i pris, men bestem deg for hva du vil ha før du er villig til å selge. Da forstår kjøperne etterhvert at det ikke er rom for å prute. Hvorfor skal du selge boligen under det som er normalverdi, spør Nordvik.

 

Les også: Forbrukerrådet angriper megler-priser: - En stor tabbe

Tror på dobbel boligprisvekst i denne byen  

Nå rykker boligrenter på 1-tallet enda nærmere  

 

Se også:

Hørt om fårikøl:

Hørt om fårikøl?
Se bryggerimesteren på Kinn lage fårikål med eget øl.
04:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.