- Det har vært et rekordår for omsetning av boliger over 15 millioner kroner, det er det ingen tvil om, sier eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren på Ullevål.

Tall fra Eiendom Norge/Eiendomsverdi viser at det så langt i år er omsatt 115 bruktboliger over 15 millioner kroner, 35 prosent flere enn i ifjor og dobbelt så mange som for tre år siden.

- Det har vært vesentlig høyere etterspørsel etter disse boligene, istemmer administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han viser til at dette markedet ofte er mer avventende ettersom det ikke bare styres av boligprisutviklingen generelt, men også av børs, private investeringer og utvikling i næringslivet.

- Det er en annen type dynamikk. Dette viser at mange av de som har sittet og sett an situasjonen, har handlet bolig i denne prisklassen, så det har løsnet voldsomt i forhold til de siste årene, sier Dreyer.

Han mener det gjenspeiler seg også i markedet for eksklusive hytter som ikke vises i denne statistikken. Heller ikke nybygg er med i disse tallene.

Eplehageutbyggere presser prisen

Ifølge Anders Langtind omsatte bare Privatmegleren-kjeden totalt 117 boliger ifjor over 15 millioner kroner, som er 52 prosent flere enn i 2014. Det tallet inkluderer også hytter og nybygg. Kontoret til Langtind på Ullevål omsatte 28 av de totalt 117.

Langtind viser til at mange har opparbeidet store boligformuer de siste 20 årene som de kanskje ønsker å realisere.

- Markedet har steget 700 prosent på 20 år. Kjøpte du for to millioner kroner for 20 år siden, så er det nesten 15 millioner kroner i dag, sier Langtind.

Boligmangel i og rundt de største byene har også skapt press på prisene. Han viser til at det har dukket opp mange eplehageutbyggere som regner hjem svært høye priser på eldre villaer med stor tomt.

- Du har mange boliger med ok tomt som i prinsippet kanskje ikke er verdt mer enn 10-12 millioner kroner, men så får du 20 millioner for den på grunn av selskaper som Naturbetong og Neptune som ser at de kan rive eksisterende bolig og bygge seks nye i hagen. Da kan de lett betale 20 millioner kroner for tomten. Det har nok også vært prisdrivende, mener Langtind.

 

Eiendomsmegler Anders Langtind.
Eiendomsmegler Anders Langtind. (Foto: Silje Eide)

 

 

Ikke nok til alle

Eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik&Partners synes nesten det er enklere å selge boliger over 15 millioner kroner enn til mellom 10 og 15 millioner kroner.

Eiendomsmegler Terje Tinholt. Foto:
Eiendomsmegler Terje Tinholt. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Det er helt klart en del folk som nå tar ut overskudd og vil investere det i bolig. Det er mange som har benyttet sjansen til å kjøpe en del dyrere eiendom om dagen. Jeg tror dette er bare starten, jeg tror mange ser at det er mer fornuftig ha penger i bolig enn i banken, sier Tinholt.

Men ifølge Tinholt er det ikke nok boliger i de virkelig høye prisklassene til alle som vil ha. Det skyldes at kundene er svært kresne, alt må stemme om de først skal legge 25 millioner kroner eller mer på bordet.

- Jeg hadde en kunde i helgen som kan kjøpe til 30 millioner, men han finner ikke noe. Jeg opplever økt etterspørsel etter virkelig high-end, så vi jobber med å kartlegge en del av det som ikke ligger ute. Jeg sitter med konkrete kunder med mye penger på bok som leter etter de rette tingene, men det er for lite ute, det gjør at vi må gå mer aktivt til verks, sier Tinholt.

Topp i 2016

Eiendomsmegler Hans Houeland viser til at det øvre prissjiktet i boligmarkedet ofte henger litt etter utviklingen i midtre- og lavere prisklasser. Han tror ikke omsetningstoppen i high-end markedet nås før neste år.

Eiendomsmegler Hans Houeland. Foto: Ida von Hanno
Eiendomsmegler Hans Houeland. Foto: Ida von Hanno (Foto: Dagens Næringsliv)
 

- Det begynte å bevege ordentlig på seg i 2014, og jeg tror kanskje det blir flere omsetninger i 2016 enn i 2015. Etter 2016 er jeg mer usikker på hva som skal skje, men på et eller annet tidspunkt kommer det en brems, sier Houeland som ser at kundene i dette prissegmentet i større grad enn tidligere etterspør boliger som ikke krever masse vedlikehold.

Han og partner Torbjørn Ek i nystiftede Houeland Ek tror også markedet for eksklusive boliger som omsettes off-market, det vil si uten annonsering og fellesvisninger, er i vekst. Derfor har de opprettet en nettjeneste som skal matche selgere og kjøpere på en diskret måte uten at boligen annonseres.

- Vi får mange henvendelser hele tiden fra folk som vil kjøpe og selge off-market, sier Houeland.

- Se bilder av dyre boliger som er solgt

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.