Onsdag legger DNB Markets frem rapporten Økonomiske utsikter med anslag for utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.

Meglerhuset venter solid boligprisvekst også de kommende årene. Særlig på Østlandet.

- Boligprisveksten ligger an til å bli høy også i år, på tross av høyere arbeidsledighet og lavere inntektsvekst i husholdningene. Svært lave renter og renteforventninger, stimulerer etterspørselen etter bolig, skriver DNB Markets i rapporten.

De regionale forskjellene i boligmarkedet har økt gjennom året. Prisveksten blir stadig høyere i Oslo og Akershus, der etterspørselsdriverne er sterke. Samtidig holder begrensninger på tilbudssiden boligbyggingen nede.

Østlandet trekker opp

- Selv om boligbyggingen ventes å øke, vil høy boligprisvekst på Østlandet trekke opp prisveksten for landet som helhet også fremover, skriver meglerhuset i rapporten.

DNB Markets venter at boligprisene skal opp 23,6 prosent på fire år:

 

En bolig som kostet tre millioner kroner ved inngangen til 2016 vil dermed være verdt 3,7 millioner kroner ved utgangen av 2019, hvis den følger samme utvikling som prognosene.

Med samme forutsetninger vil en bolig til fem millioner kroner stige til oppunder 6,2 millioner kroner, og en bolig til ti millioner kroner vil ende på oppunder 12,4 millioner kroner.

- Har forsterket prisoppgangen

På Vestlandet, som har blitt hardest rammet av oljebremsen, er prisveksten svak eller negativ.

- I denne delen av landet venter vi en gradvis normalisering i boligmarkedet. Husholdningenes gjeld øker og gjeldsgraden er svært høy. Det øker risikoen for at et fall i boligprisene forsterker et eventuelt tilbakeslag i økonomien, skriver DNB Markets.

De siste ti årene har prisene på norske bruktboliger nesten doblet seg. DNB Markets peker på flere årsaker til veksten:

  • høy vekst i husholdningers disponible inntekt, som har gitt økt etterspørsel etter boliger
  • lav arbeidsledighet
  • rentefall
  • gunstig beskatning av bolig relativt til andre investeringsobjekter

- Arbeidsinnvandring og økt urbanisering har ført til en særlig økning i etterspørselen etter boliger i sentrale områder, spesielt i Oslo. Befolkningsveksten har i mange år oversteget antall nye boliger i hovedstaden. Dette har forsterket prisoppgangen, skriver DNB Markets.

Meglerhuset peker også på etterspørselsdrivere som er svekket de siste par årene:

  • reallønnsveksten har avtatt
  • arbeidsledigheten har steget
  • arbeidsinnvandringen har falt

- Veksten avtar

De regionale forskjellene i boligmarkedet er store. Meglerhuset mener forholdet mellom etterspørselsdriverne og boligprisveksten virker mer balansert når man ser på hver region for seg.

- Knapphet på boliger på Østlandet og lave renter gjør at prisveksten trolig vil være sterk fremover i dette området. Sammen med en normalisering av boligmarkedet på Vestlandet gir det høy vekst i boligprisene for landet som helhet de nærmeste årene. Vi venter imidlertid at veksten avtar noe mot slutten av prognoseperioden ettersom prisene kommer opp på et høyt nivå og boligtilbudet øker, skriver DNB Markets.

Oljeprisfallet fra siste halvdel av 2014 har truffet norsk økonomi svært skjevt. Arbeidsledigheten har økt i fylkene på Vestlandet som er spesielt eksponert mot oljesektoren. I resten av landet har ledigheten vært stabil, påpeker DNB markets i rapporten.

I Stavanger har boligprisene falt 6,3 prosent det siste året. På Østlandet er konjunktursituasjonen en helt annen, og i Oslo og Akershus har boligprisene steget med henholdsvis 15,2 og 11,1 prosent det siste året.

Stor oversikt: Sjekk boligprisene der du bor

- I disse fylkene nyter man godt av lavere renter og stabil, lav arbeidsledighet, skriver meglerhuset.

- Vil bidra til press oppover

Befolkningsveksten i Norge har over lang tid vært høyere enn boligbyggingen.

- Det kan indikere at tilbudet av boliger er lavt i forhold til etterspørselen. Det gjelder spesielt i Oslo og områdene rundt. Den særlig høye befolkningsveksten her skyldes til dels arbeidsinnvandring. Det kan også være et utrykk for sterkere preferanser for å bo i sentrale strøk, skriver DNB Markets.

Rapporten anslår at det også i år vil settes i gang for få prosjekter i forhold til etterspørselen.

- Boligbyggingsprosessen tar tid. Det betyr at for lav igangsetting i fjor og i år vil bidra til press oppover på prisene til neste år, og trolig også enda lenger frem. På sikt vil imidlertid bedre balanse mellom boligbyggingen og befolkningsveksten antagelig gjøre at boligprisveksten avtar, skriver DNB Markets.

Tilbudet av bruktboliger har også betydning for boligprisene. Det er omsatt om lag 3000 færre boliger hittil i år enn på samme tid i fjor.

DNB Markets mener det er begrenset hvor mye mer rentene kan falle, men peker på at rentekurven indikerer at de historisk lave rentene forventes å forbli veldig lave, svært lenge.

Les også:

- Skal vi bygge boliger for en haug med hagesøkende barnefamilier som ikke ønsker å bo i sentrum?

Vil bygge flere små leiligheter i Oslo

Leilighet på 13 kvadrat gikk nesten 30 prosent over prisantydning

- Sterkeste juliprisvekst i Oslo siden målingene startet

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.