Etter to runder med visninger, i et brennhet Oslo-marked, er leiligheten til Kenan Ibrahimefendic (28) fremdeles usolgt.

Fireromsen i Plogveien 16 på Manglerud ble lagt ut for salg på søketjenesten Finn.no til 3,3 millioner kroner for et par uker siden. Samtidig presenterte to av naboene sine boliger på nettstedet.

Les også: - Dette er svært høyt og er et symptom på et presset boligmarked

Alle tre holdt visning på samme dato og samme tidspunkt. Men mens begge naboene solgte unna sine bopeler i første visningsrunde, ble Ibrahimefendic sittende tilbake uten bud.

- Vi hadde tolv personer på visning, mens de andre - som avholdt visning på samme dato og klokkeslett som oss, hadde 60, sier han.

Årsaken til den skjeve fordelingen er åpenbar, mener Ibrahimefendic:

- Det som har skjedd, er at vi har operert med riktige priser og gått etter takstmannens satser - ikke over eller under. De andre meglerne priset boligene langt rimeligere for å tiltrekke seg flere potensielle kjøpere, hevder han.

1,6 millioner over takst

Det ene objektet var en treroms på 65 kvadratmeter i førsteetasjen av et toetasjes rekkehus på Høyenhall.

Ifølge Finn-annonsen ble denne verdivurdert til tre millioner kroner. Salgsprisen endte imidlertid langt over. Kjøperen bladde til slutt opp 4.600.000 millioner kroner - 1,6 millioner kroner over takst.

Den andre naboboligen var også en treroms. Den 62 kvadratmeter store leiligheten ble verdivurdert til 2,7 millioner kroner.

Her måtte kjøperen ut med 3.575.000 kroner for å sikre seg objektet i budrunden.

- Dette er veldig tydelige tegn på hvordan meglerbransjen opererer i dag. Jeg synes synd på alle som var interessert og hadde et håp om å få en leilighet til den oppgitte prisantydningen. Mange blir lurt, tror Ibrahimefendic.

Han vurderer nå å fjerne boligen sin fra markedet, for å forsøke å selge den senere.

- Jeg lider veldig under dette. Det virker som om det er vanskelig å operere ærlig, sier han.

Eiendomsmegler Mona Pedersen i OBOS har oppdraget med å selge Ibrahimefendics leilighet.

Hun bekrefter det klienten forteller.

- Det blir en større interesse for de leilighetene som er priset lavt, og det påvirker interessenter som ikke nødvendigvis når opp i budkampen. I dette tilfellet er jeg helt enig i dette har vært en årsak til den lunkne interessen, sier hun.

I etterkant av nabosalgene har Pedersen fått flere henvendelser fra flere av interessentene som ikke nådde opp i naboenes budrunder.

- De er overrasket over at boligen ikke ble solgt. Dersom folk tror at vi har satt en lokkepris på 3,3 millioner og at den også vil gå 700.000 kroner over takst, er det klart de ikke kommer, mener hun.

- Treffer ikke riktig

Partner Stefan Safri i Privatmegleren Panorama har solgt begge de aktuelle boligene på Høyenhall.

Han avviser at det er prisen på disse som er årsaken til sviktende interesse for Ibrahimefendics leilighet i Plogveien 16.

- Da den boligen ble lagt ut, la jeg merke til at han har bygget om en treroms til en fireroms. Det faller ikke alltid i god jord, fordi man ødelegger planløsningen som var tiltenkt originalt, sier Safri.

Han mener at Ibrahimefendic kanskje ikke treffer den riktige kjøpergruppen. Av samme grunn mener han boligene ikke kan sammenlignes.

- Kjøpere som er på jakt etter en fireroms vil ofte ikke bo i fjerde etasje uten heis. De trenger også det store stuearealet som det er stjålet litt av under oppføring av det ekstra soverommet, tror Safri som understreker at standarden i leiligheten i Plogveien 16 generelt er bedre enn i boligene han selv nylig har solgt.

- Kan det hende at du har satt prisen på «dine» boliger for lavt?

- Statistikken på tilsvarende boliger som er solgt i dette området, ligger mellom 3 og 3,45 millioner kroner. Så vi er helt innenfor i forhold til hva andre objekter er solgt for.

- Når du nå ser at den ene gikk hele 1,6 millioner over takst, ville du ha satt samme takst på nytt?

- Det er ikke jeg som har satt taksten. Vi gikk ut med en prisantydning lik takst. Det er ikke sikkert at den ville ha gått så høyt, dersom jeg hadde lagt den ut på nytt. Det var en kombinasjon av en eldre, pengesterk kjøpegruppe og barnefamilier som ville ha noe som var tilrettelagt for seniorer, trappefritt, barnevennlig og med utgang til hage, forklarer Safri.

«Bommet kraftig på prisantydning»

- Her er det hvertfall bommet kraftig på prisantydningen, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet.

Hun mener denne situasjonen viser hvorfor lokkepris er uheldig.

- For de som faktisk setter realistiske prisantydninger, gir det veldig uheldige utslag dersom ikke alle følger de samme reglene. I tillegg til frustrasjon og bortkastet tid for sikkert størsteparten av de 60 som var på visning på et objekt som gikk 1,6 millioner over prisantydning, sier Skjelbostad.

Ifølge henne viser salgene av de to leilighetene at megleren har bommet «kraftig» på prisantydning.

- At boliger blir solgt lang over prisantydning er ikke nødvendigvis lokkepris, men det viser at meglerne ikke greier å henge med i svingene, sier understreker Skjelbostad.

- Meglerne bør ta inn over seg situasjonen, og sette prisene opp slik at de samsvarer med etterspørselen, legger hun til.

Les også:

Fornebu-utbygging sporer av dnPlus  (+)

Lange ventelister for kremboliger dnPlus  (+)

- Når også nyboliger nå rives vekk, sier det seg selv at prisveksten vil fortsette  

 

Se DNtv:

Årets mest eksklusive cabriolet
I Mercedes-AMG S 63 cabriolet får du en voldsom motor med voldsom lyd til en voldsom pris.
02:04
Publisert:

– Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.