Boligprisene steg med 1,4 prosent fra februar til mars i år, og prisene er nå 0,3 prosent høyere enn på samme tid ifjor. Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets karakteriserer utviklingen som «definitivt sterkere enn forventet».

- Det er overraskende i lys av den avdempningen som skjedde i andre halvår ifjor, sier Haugland til DN.

- Snur det opp igjen nå?

- Det går definitivt an å spekulere i det, sier Haugland. Men selv holder hun fortsatt fast på at boligprisene skal ned i årene som kommer.

Minus åtte prosent

DNB Markets' prognose er fremdeles at boligprisene vil falle med åtte prosent i perioden fra 2014 til 2016, selv om Haugland medgir at prognosen kan bli justert til et litt svakere fall etter at utviklingen har vært sterkere enn ventet de siste månedene.

- Fortegnet vil likevel bli det samme, sier Haugland.

Hun mener at det er flere sterke drivkrefter i økonomien som etter hvert vil gi seg utslag i form av svakere prisvekst i boligmarkedet.

  • Oljeboomen er på hell
  • Renten kommer opp fra høsten 2015

Hun mener veksten i norsk økonomi vil forbli stimulansene fra oljedelen av økonomien i år snur fra sterkt positive til mildt negative. Det vil i sin tur bidra til mer moderate lønnsoppgjør og høyere ledighet.

Norges Bank har signalisert at renten vil begynne å stige igjen fra høsten 2015. Men dersom den sterke utviklingen i boligprisene fortsetter, kan sentralbanken bli nødt til å heve renten tidligere enn planlagt.

- Vi har hatt et år der dilemmaene til Norges Bank har blitt mindre tydelige. Det har vært lettere å sette en rente som passer alle deler av økonomien.

- Norges Bank ble nok hakket mer bekymret etter at dette tallet kom, sier Haugland.

Hun viser til at tiltagende boligprisvekst kan resultere i tiltagende gjeldsvekst.

- Da vil dilemmaet bli sterkere igjen, sier Haugland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.