DNB Markets venter moderat vekst og økende arbeidsledighet i årene fremover. Det vil uten tvil få effekter i boligmarkedet, varsler meglerhusets seniorøkonom Kjersti Haugland.

- Ser en litt stort på det venter vi nå flate boligpriser de neste fire årene, sier hun til Dagens Næringsliv.

Mens lavere inntektsvekst og økt arbeidsledighet trekker prisene ned, bidrar lavere boliginvesteringer og lavere renter til at prisfallet blir begrenset, spår DNB Markets.

«Avtakende tendens»

Tirsdag morgen legger meglerhuset frem nye prognoser for de makroøkonomiske utsiktene i Norge og internasjonalt for 2015. Oppdateringen kommer etter at meglerhusets oljeanalytiker Torbjørn Kjus i forrige uke barberte forventningene til oljeprisutviklingen de to neste årene.

Presentasjonsmaterialet viser at DNB Markets ventes en «avtakende tendens» i boligprisene gjennom neste år.

Gjennomsnittsprisen i 2015 anslås likevel å være 2,1 prosent høyere enn snittprisen i 2014, før det blir nedgang året etter (se tabell under).

- Dette viser egentlig en forsiktig nedgang, for så en utflating i boligprisene. I slutten av perioden begynner prisene å stige forsiktig igjen, i det ting bedrer seg for norsk økonomi, sier Haugland.

Norske boligpriser, prosentvis endring fra snittprisen foregående år:

Utflating i boliginvesteringene

DNB Markets venter samtidig en utflating for boliginvesteringene.

Meglerhuset viser til at det i oktober hadde blitt gitt tillatelse til å bygge 28.200 boliger de siste tolv månedene. Det er 5,5 prosent færre enn samme periode foregående år, påpeker det.

DNB Markets anslår at boliginvesteringene avtar med til sammen 5 prosent de neste to årene, før de stiger igjen med 3,3 prosent i årene 2017 til 2018.

Boligprisene var uendret i november sammenliknet med oktober, viste bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge i starten av måneden. Prisene er nå 6,8 prosent høyere enn de var i november 2013.

Les også:
Drastisk renteøkning i Russland
USA i dag: 7400 mrd. kr kan gå tapt
Lei nøtt for koreanske dynastier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.