- Skuffende høye!

Det var den umiddelbare reaksjonen fra sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosenteret etter at det i dag ble kjent at boligprisene tikker videre oppover.

Boligprisene steg 0,1 prosent i juli sammenliknet med juni, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,9 prosent - og overrasket bransjen stort: - Uventet boligprisvekst

Hadde vært opp til Kjell Senneset, hadde han satt på bremsen nå.

- Høye nok priser

- Ja, nå går det litt for fort unna. Boligprisene er høye nok, og de trenger ikke å bli høyere. Riktignok har eiendomsmeglerne sagt at det var et stort trykk i markedet i juli, så jeg var spent på tallene. Men mens vi spådde en prisnedgang på 0,5 prosent, endte det med prisoppgang på 0,1 prosent - og det er en stor forskjell. Så nå er jeg litt bekymret for utviklingen, sier sjeføkonomen til DN.

For boligprisene skal  ned på sikt, advarer han.

- Det er helt sikkert. Før eller siden vil prisene falle. Ikke i 2015 eller 2016, men kanskje i 2018 eller 2019. Og et dypt og langvarig fall i boligprisene er ødeleggende for hele økonomien. Jo mer prisene stiger nå, jo dypere blir fallet - og nå er jeg redd vi går inn i 2015 med et betydelig prisoverheng, sier Kjell Senneset.

Prognosesenteret har anslått en prisvekst på to prosent i august.

- Men det skal jaggu holde hardt. Slik utviklingen er nå, kan prisveksten bli enda sterkere. Normalt skal prisene ned utover høsten og frem mot årsskiftet, men det er ikke sikkert at det vil skje i år.

Senneset tror at prisveksten kan bli minst fem prosent også i 2015.

- Og det er ikke bra, sier han.

- Kjøp nå

Vurderer du å kjøpe bolig i dag, er han ikke i tvil om hva han vil anbefale: - Det blir ikke billigere. Ikke nøl - det er en god tid å kjøpe på nå. Skal du vente på at markedet snur, må du vente i flere år.

- Vi tror arbeidsledigheten kommer til å begynne å stige litt i høst, og da kan vi se en nedgang i boligprisene, sa analytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets før tallene ble publisert tirsdag.

Også han er overrasket over prisveksten i juli:

- Signalene fra meglerne var at juli var en brukbar måned, derfor kom det kanskje ikke overraskende. Men prisutviklingen var bedre enn vi hadde sett for oss, sier han til DN.

- Tallene forteller at mange er villige til å betale mye for bolig nå, og at det er attraktivt å kjøpe. Jeg synes prisene er på et høyt nivå, men vi må ikke glemme at det er stor spredning. Prisene varierer stort fra region til region og på ulike typer boliger, sier han.

Nå er DNB Markets i tenkeboksen, før de kommer med nye boligprisanslag 20. august.

- Vi så tidligere for oss en utflating av prisene andre halvår og en prisnedgang neste år, men veksten er sterkere enn ventet, så vi kan bli nødt til å endre prisanslagene våre. På kort sikt ser det ut til at prisene skal opp, sier han.

Les også: Tre tendenser preger dagens boligmarked

– Det er lettvint å tjene penger på bolig  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.