Boliginvesteringene i Norge målt ved antall igangsettelsestillatelser faller for åttende måned på rad i april. Og mens bruktboligsalget holder seg, stuper salget av nye boliger.

- For dyrt

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror en korreksjon i prisene må til før etterspørselen tar seg opp igjen.

Sjeføkonom Steinar Juel, Nordea.
Sjeføkonom Steinar Juel, Nordea. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/ Scanpix)

- Folk synes det er for dyrt, med de prisene som utviklerne må ha, sier han til DN.

Seniorøkom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener også at boligkjøperne har blitt mindre sikker på prisutviklingen fremover.

- Boligkjøperne er mer forsiktig med ny bolig for levering om et par år, samtidig som de blir sittende med bruktboliger som ikke er like lett å selge for levering om et par år, sier Aamdal til DN.

Dyrere nytt

Juel viser til at utbyggernes kostnader har økt kraftig som følge av et generelt prispress og tildels kravstore byggeregler. Han mener likevel at man må betale en premie for nye boliger, og at det har en verdi å få en enebolig tilpasset sine behov, eller å kunne påvirke byggeprosessen ved å være tidlig inne i leilighetsprosjekter.

- Man får noe nytt, sier han.

Juel mener også at det sterke bruktboligsalget underbygger at igangsettingsfallet vil flate ut. Han tror det imidlertid er lenge før vi igjen ser gamle høyder.

- Jeg tror det kommer litt opp igjen neste år, når prisene og kostnadene er jekket ned, sier sjeføkonomen.

Senior­økonom Kyrre Aamdal, DNB Markets.
Senior­økonom Kyrre Aamdal, DNB Markets.

- Passert toppen

Boliginvesteringene var ned for åttende måned på rad i april, og falt 4,8 prosent fra mars til april. Dermed fortsetter trenden fra første kvartal der investeringene var ned 3,6 prosent. Både DNB og Nordea tror fallet vil fortsette.

- Det gir et bilde av at trenden er ned, og det kan fortsette enda litt før vi får en stabilisering, sier Juel.

Aamdal støtter sin kollega men advarer om å overtolke månedstallene, blant annet på grunn av påsken, som var i april. Han mener det imidlertid er "helt greie nivåer" på selve byggingen av boliger, mens investeringene er i "moderat nedgang".

- Vekstbidraget blir borte, og vi tror at vi skal inn i en periode med nedgang i boliginvesteringene. Ikke dramatisk, men den skal tendere ned. De tallene vi har fått fra igangsettingen understøtter at vi har passert toppen, sier DNB-økonomen.

Les også:
Boliginvesteringene faller og faller
- Boligbyggingen vil bli en brems for økonomien  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.